У Херсоні покажуть виставу, на яку глядачі не куплять квитки

3 года назад 0

Слава та Свєта, Кирило, Марина, Міра, Григорій, Оля. Усі вони різного віку, працювали на різних посадах, мали власні цілі та мрії. Проте зараз їх об’єднує один статус – «вимушено переміщені особи».
Сім років тому усі вони покинули власні домівки у Донецьку та почали шукати мирного життя в інших куточках України.
Усі вони – герої вистави «6,5», генеральна репетиція якої відбулась у Херсонському театрі Куліша 13 серпня.
За словами генерального директора та художнього керівника драмтеатру Олександра Книги , із остаточною датою прем’єри мають визначитись вже цього тижня.
— Коли режисер мені тільки озвучив ідею вистави, вона мені дуже сподобалась. Сподобалось те, що там зібрані думки та бачення людей про 30 років незалежності України. І ми, як театр, щодня своєю роботою говоримо про Україну, про її людей, радість і проблеми. Тому закликаю усіх: вірте в те, що зміни обов’язково будуть, що ми разом побудуємо європейську країну, – зазначив Олександр Андрійович.
За словами режисера та художника-постановника Андрія Мая , «6,5» – це вистава, на яку ви не придбаєте квитка, тому що давно виснажилися від війни, а вона не закінчується.
— «6,5» – це саме стільки тривала війна у той час, коли я познайомився із авторською Лєною Кудаєвою. Для мене це розмова у 30-річчя незалежності про те, що насправді є у нашій країні і чим ми, окрім парадів, формальних свят та пісень, наповнюємо думки, – зазначив режисер.
– Один із героїв у нас – артист оркестру Григорій Воронін – сам із Донецька. Він переїхав сюди та розповідає свою власну, щасливу історію… Він втратив Батьківщину, але отримав Батьківщину. Це не історія поневірянь, а історія пошуку нового місця у Херсоні, де він продовжує бути собою – не контролером, маючи дві вищі освіти, а саксофоністом у театрі.
Усі герої – реальні. Двоє з яких, до речі, служать у Херсонському театрі імені Миколи Куліша. І усі їх репліки – справжні, записані та розшифровані авторкою Оленою Кудаєвою, яка сама втекла від війни до Краматорська. Для неї це був перший літературний досвід.
— Це все переселенці, у кожного своя історія – вони десь схожі, але десь різні. І кожен із переселенням справляється по-своєму – пояснила авторка. – Взагалі переселенці – це дуже незручний прошарок населення у нашій країні. Вони ніби як є, і ніби як їх немає…Усі роблять вигляд, ніби нас немає! І добре, що є небайдужі люди, як Андрій Май, які виносять проблему на широкий загал, – зазначає авторка.
Робота над виставою почалась у квітні. У період підготовки артисти виїжджали на адмінмежу з Кримом у село Преображенка, з якого видно труби заводу «Титан». Водночас там свого часу перебувала 79-та окрема десантно-штурмова бригада, яка була майже повністю вбита…Вистава відбувається на «сцені на сцені». Після кожної репліки в очах стоять сльози, а в горлі – ком болю. Бо неможливо спокійно слухати про поневіряння, відчай, хронічне безгрошів’я, про голод та повне нерозуміння того, що чекає на тебе завтра. Ось у тебе було все, а тепер – немає нічого. Але, незважаючи на обставини, герої не скаржаться, а шукають радість у буденних речах, звикають до нового життя та запевняють, що у них – все добре.
У виставі задіяні: народна артиста України Олена Галл-Савальська, заслужені артисти України Тетяна Проворова та Сергій Михайловський, Світлана Журавльова, Євгенія Кірсанова, Наталя Вишневська, Григорій Воронін, Марія Карнаух.
Завершується вистава, як колись будь-яке святкування у нашій державі, святковим салютом. Але залпи фейєрверків глушать залпи зі зброї…
Сергій ГЕОРГІЄВ