У Херсоні поліція направила до суду кримінальне провадження за фактом умисного невиконання кривдником обмежувального припису суду

2 недели назад 0

Житель обласного центру понесе кримінальну відповідальність за те, що умисно порушив обмежувальний припис суду і продовжив вчиняти психологічне насильство відносно колишньої дружини та дітей.

Працівники сектору протидії домашньому насильству складали адміністративні матеріали у відношенні кривдника та проводили з ним профілактичні бесіди. Та свою поведінку чоловік не змінив і продовжив чинити психологічне насильство відносно колишньої дружини, робив життя її та дітей нестерпним.  

Поліцейські порадили жінці звернутися до суду для видачі кривднику обмежувального припису. Щоб допомогти потерпілій в оформленні заяви та зібранні необхідних документів, поліцейські скоординували її з представниками громадської організації, юристи якої безоплатно надають правову допомогу та допомагають з пошуком безкоштовного адвоката. Жінка зібрала необхідні документи з доказовою базою, що відносно неї вчинялося домашнє насильство. Разом із заявою вона передала все до суду, який у найкоротший термін видав кривднику обмежувальний припис із забороною наближатися до колишньої дружини та неповнолітніх дітей.

Як повідомила начальник сектору протидії домашньому насильству ХРУП ГУНП в Херсонській області майор поліції Олена Волкодав, чоловік порушив припис суду, знов приходив до жінки та вчиняв конфлікти. За фактом порушення припису суду у відношенні кривдника правоохоронці відкрили провадження за ст. 390-1 «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників» Кримінального кодексу України. Нині провадження уже направлено до суду. Санкція статті передбачає пробаційний нагляд на строк до двох років або обмеження волі на той самий строк.

Поліція закликає громадян не замовчувати випадки домашнього насильства, адже з часом ситуація у родині може ще більше загостритися. За вчинення домашнього насильства законодавством передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Необхідно обов’язково звертатися до поліції для припинення правопорушення, притягнення кривдника до відповідальності та мінімізації негативних наслідків для постраждалих. А правову та психологічну допомогу в Херсоні постраждалі можуть отримати, звернувшись до громадських організацій або до Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном: 0 800 213 103.  

Також варто зберегти номери телефонів, які можуть стати в нагоді. Для звернень про домашнє насильство діють «гарячі лінії»:
1547 – Урядова «гаряча лінія»;
116 123 – Національна «гаряча лінія» або 102 – Національна поліція України.