У Херсоні поліція відкрила кримінальне провадження за фактом відключення від газу обласної лікарні

3 года назад 0

Херсонська обласна клінічна лікарня залишається без газу. Температура у відділеннях і палатах -16-18 градусів, трохи тепліше, ніж вдень на вулиці. Безпосередньо в котельні лікарні, де є вузол обліку газу, монометр вхідний показує тиск – нуль, та є додаткова засувка з пломбою, щоб не могли відновити постачання газу.
Про ситуацію у медичному закладі заступник директора з технічних питань Едуард Гвоздьов говорить — наразі хірургічний корпус, де розташовані реанімаційні відділення, палати інтенсивної терапії, операційні блоки, серцево-судинні корпуси без тепла. За словами чоловіка, пацієнти не можуть робити гігієнічні процедури через відсутність гарячої води. Каже, люди гріють воду чайниками, приміщення обігрівають електричними приладами, щоб можна було готувати пацієнтів до проведення операційних дій.

За словами голови обласної ради Олександра Самойленка, цей випадок є безпрецедентним за останні 20 років. З 2000-го жоден з комунальних закладів не відключали від газу ні з яких причин. Обласна лікарня заборгованості перед постачальниками не має: "Це — безпрецедентна акція, те, що у нас вирішила приватна компанія лишити там. Ну обласна лікарня — це 535 ліжок, ми з вами розуміємо, і це 19 відділень, 11 з яких займаються хірургічними операціями. Це — люди, які прикуті до ліжок, вони не можуть рухатися і зігрітися. Я вам скажу, що це — велике щастя, що на сьогоднішній день це — не ковідна лікарня і ми маємо можливість встановити там хоч масляні обігрівачі" , — говорить Олександр Самойленко.
Вивчати усі обставини наразі взялись Нацполіція та прокуратура, каже т.в.о. речника Національної поліції в Херсонській області Віталій Байдаров: " За даним фактом Херсонським районним управлінням поліції відкрито кримінальне провадження за статтею 356 Кримінального кодексу України – це самоправство. Санкція статті передбачає покарання — від сплати штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів з доходів громадян, або арешту на строк до трьох місяців. Наразі триває досудове розслідування, встановлюються всі обставини, проводиться відповідна перевірка", — каже Віталій Байдаров.
Керівник Херсонської окружної прокуратури Віталій Нікітін говорить, наразі вивчається законність дій як самого постачальника газу, так і процедури самого відключення від газопостачання цих об’єктів, враховуючи те, що зазначені об’єкти є об’єктами критичної інфраструктури та здійснюють цілодобове надання медичних послуг та відповідно є об’єктами, на які покладено особливу увагу, особливо ще й в умовах пандемії.
Газ до обласної лікарні, за словами заступника її директора, постачала приватна компанія «УКР ГАЗ РЕСУРС», зареєстрована у Києві. Суспільне зв’язалось з її представником телефоном. Той відмовився від запису, але сказав, що адміністрацію закладу вони завчасно попереджали, та на їх пакет документів ніхто не відреагував.

Голова обласної ради Олександр Самойленко каже, є механізм, який передбачила держава: " Ми не зможемо до холодів, якщо ми не зможемо вчасно зробити всі оці тендерні речі, ми можемо терміново терміном до 60-ти днів укласти прямий договір з Нафтогазом України про постачання. Це — джерело останньої надії. Це ми просто порушуємо процедуру ринкову, яка існує, але ми лишаємося у моральному полі, у соціальному полі і це було екстрено", — розповів Олександр САМОЙЛЕНКО.


За матеріалами Суспільний.Херсон