У Херсоні працює соціальна пральня: хто може скористатися послугами і чи актуально це для херсонців

2 недели назад 0

З лютого, вже протягом трьох місяців, у Херсоні працює соціальна пральня.    дізнавалася, хто може користуватися цими послугами і чи актуально це для херсонців.

Соціальна пральня – це спільний волонтерський проєкт ГО «Херсонська ліга соціальних працівників України» та ГО «Громада UA». Приміщення було надано Херсонською ОВА, силами волонтерів там зробили ремонт і встановили обладнання.

Ігор Цуркан, виконавчий директор ГО «Херсонська ліга соціальних працівників України» розповів, що послуги соціальної пральні мають попит. За його словами, лише за три місяці роботи було надано близько 300 послуг населенню, буває по-різному, але в середньому за день обслуговують від 5 до 7 родин.

Відкриття соціальної пральні було спрямовано насамперед на людей, які зазнали підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС та втратили власну побутову техніку.

«У нас і до цього часу люди приносять речі, що були затоплені, вони їх колись підсушили, склали. Багатодітні родини, люди з інвалідністю та люди похилого віку, 60 +, в яких немає побутової техніки, вони так само можуть скористатися послугами пральні. Також ми співпрацюємо з соціальними працівниками районних рад, які доглядають самотніх людей похилого віку, вони також приносять речі до нас» , – говорить Ігор Цуркан і додає, в наданні послуг не відмовлять нікому, навіть людям з населених пунктів поблизу Херсона.
Потужностей вистачає, там працює 4 пральні машинки та 4 сушарки. Є співробітник, який безпосередньо приймає, пере та сушить речі, тобто люди самостійно цього не роблять.

Загалом у місті працюють дві такі пральні. Перша була створена для потреб людей, які зазнали підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС та волонтерів та спеціалістів, що приїздять у місто, а друга – спрямована на обслуговування людей, які не мають спеціальної техніки чи можливості.

Подібні соціальні пральні планують також відкривати у інших районах міста та області.

Як розповів «Гривні» Ігор Цуркан, наразі область отримала від благодійних фондів пральні машини та сушарки, частину з них розподілили між територіальними громадами, де будуть створені соціальні пральні.

Соціальна пральна працює в будні дні з 10:00 до 14:00

Послугами може скористатися одна родина два рази на місяць, серед них:
– родина військовослужбовця;
– родина з особою з інвалідністю;
– самотні люди похилого віку 60+;
– багатодітні родини;
– ВПО;
– родина постраждала від підтоплення або руйнації житла.

Довідки можна отримати за телефоном:  (066) 744-03-13

Фото: фейсбук/ГО «Херсонська ліга соціальних працівників України»