У Херсоні слідчі поліції повідомили про підозру місцевому жителю, який обійняв посаду в окупаційних органах влади

1 месяц назад 0

Під час російської окупації Херсона 30-річний житель обласного центру обійняв посаду в окупаційній держустанові. Протиправні дії фігуранта слідчі кваліфікували як колабораційну діяльність. Нині фігуранту повідомлено про підозру.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Поліцейські встановили, що у червні 2022 року підозрюваний добровільно обійняв посаду у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території Херсонської області. Він став так званим «начальніком сєктора учота зємєль і договорних отношеній» в адміністрації ворога.

Як повідомила заступник начальника відділу поліції №2 (Корабельний) Херсонського районного управління поліції Юлія Скиба, поліцейські з’ясували, що на цій посаді фігурант організовував ведення «підлеглими працівниками» обліку земельних ділянок та їх реєстру, здійснював контроль за укладанням договорів оренди землі на окупованій території  Херсона. Він особисто підбирав «кадри» для роботи, погоджував службові інструкції та положення, що стосуються діяльності незаконного органу.

Також виконував доручення і розпорядження окупаційної влади та інших незаконних органів, створених на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Слідчі відкрили провадження за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність». Нині за погодженням із Херсонською окружною прокуратурою фігуранту заочно повідомлено про підозру. Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснює УСБУ в Херсонській області.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.