У Херсоні відкрилась родинна виставка гончарних виробів

4 года назад 0

У Херсонському обласному центрі народної творчості відкрилася виставка гончарних виробів подружжя Сергія і Олени Селезньових. Майстри презентують глиняні картини, маски, музичні інструменти та посуд.
Ця виставка — перша персональна від творчого подружжя. Хоча окремі їхні роботи, розказує Олена, брали участь у міських і навіть міжнародних виставках етно-посуду.
До експозиції увійшли вироби, виготовлені за 15 років. Першим, розказує Олена, захопився гончарством чоловік і почав робити керамічні музичні інструменти — барабани, окарини. Першою майстернею, продовжує жінка, була квартира у Запоріжжі, де на той час жила родина. Потім, коли кімнати стало замало, переїхали на Херсонщину до Каланчацького району.
Почав ліпити це у нашій квартирі однокімнатній на сьомому поверсі. Почалися створюватися барабани на паркеті, вичинялися шкури для барабанів, глина замочувалася. Ми зрозуміли, що нам потрібен сільський будинок, щоб це робити більш вільно", — говорить Олена Селезньова.
Згодом, продовжує жінка, почали працювати разом. Зацікавилися посудом, декоративною керамікою, скульптурою, — розповіла Олена: " Спочатку у нас роботи були без поливи. Потім ми почали засвоювати поливу. Спочатку була прозора, а потім почали освоювати різні пігменти ".
Це барабани удо. Виготовлені вони у зоні АТО, коли Сергій 2015-2016 роках служив на Сході України. Чоловік розказує, коли стояли на другій лінії, в окопі збудував піч для випалювання: " Все наше відділення робило зі мною. Вони так запалилися, що робили зі мною всі вироби. Кожен робив щось своє. Хтось попільничку, хтось трубку, а хтось чашку. Було зроблено три випали. Ми три рази загружали піч ", — розповів Сергій Селезньов.
Олена розповіла, що є візитівкою сімейної майстерні: " Так як прізвище у нас Селезньови, ось цей чарівний селезень нашої майстерні візитка. Символ нашої майстерні. Це цікава складна робота, зроблена у три шари. Поливалася вона у декілька шарів, тому має такий вигляд цікавий ".

Виставка подружжя Селезньових в світлиці обласного центру народної творчості триватиме місяць: "Це чудові гончарні вироби. Вони є ентузіастами відродження народних традицій, але бачать його через призму сучасного мистецтва. Відроджують його і популяризують його ", — розповіла начальниця інформаційного відділу Херсонського обласного центру народної творчості Наталія Вигоднер .
За матеріалами Суспільне. Херсон