У Херсоні відкрили Школу грантового менеджменту

3 года назад 0

Сталий розвиток сфери культурних послуг, у тому числі й бібліотечного обслуговування, у сучасних умовах важко уявити без залучення позабюджетних коштів, насамперед грантових.
Проте успіх у цій справі значною мірою визначається наявністю необхідних знань та навичок у грантопошукувачів. Саме з метою забезпечення такої підготовки Херсонська обласна ради зініціювала проведення навчально-тренінгової програми з написання грантових проєктів – у формі очно-заочної Школи грантового менеджменту, першими «учнями» якої стали 40 бібліотечних працівників та фахівців новостворених центрів культурних послуг із територіальних громад Херсонщини.
24 вересня відбулось офіційне відкриття Школи. У вітальному слові голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко наголосив на необхідності осучаснення діяльності книгозбірень нашого краю, поєднання в їх роботі бібліотечних традицій з новими підходами, побажав продуктивного та результативного навчання, що стане запорукою професійного успіху.
З мотиваційними виступами до учасників навчання звернулись Вікторія Гавренкова, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів Херсонської обласної ради, голова ГО «Добродія-Херсон», та Алла Гордієнко, кандидат культурології, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей, заслужений працівник культури України, член Наглядової ради УКФ першої каденції (2018-2020). Алла Іванівна наголосила, зокрема, що організована на базі бібліотеки імені Дніпрової Чайки Школа грантового менеджменту – це новаторський проєкт, унікальний для практики бібліотек України для дітей.
Олександр Книга, генеральний директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша, народний артист України, депутат Херсонської обласної ради, член Наглядової ради УКФ першої каденції (2018-2020), поділився власним досвідом із підготовки та реалізації грантових проєктів, продемонструвавши учасникам навчання на конкретних прикладах, яких вагомих здобутків можна досягти за допомогою грантів.
Анна Бардашевська, директор КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, заслужений працівник культури України, підкреслила, що саме участь у різноманітних грантових програмах, як свідчить міжнародний і вітчизняний досвід, відкриває широкі можливості як для розвитку інфраструктури, так і для підтримки програмної діяльності задля задоволення культурних потреб громад.
Організацію навчання покладено на КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради з огляду на те, що колектив закладу має вже 20-річний досвід успішної діяльності із залучення грантових коштів та проектного менеджменту, зокрема – щодо реалізації проєктів, підтриманих грантами Українського культурного фонду, – головного державного інвестора розвитку культурних і креативних індустрій у нашій країні.
До проведення навчання запрошені провідні тренери та фахівці-практики, що мають досвід у підготовці грантових проєктів та управлінні проєктами. У програму включені також виступи колег з різних областей України, які поділяться власним досвідом успішної реалізації грантів.
Цього ж дня відбувся перший, вступний тренінг за темою «Грантовий проєкт: основні правила та вимоги до укладання заявки. Структура проєктної заявки».
Школа працюватиме до кінця жовтня 2021 року за інтенсивною програмою. А за підсумками навчання заплановано організувати Ярмарок інноваційних проєктів, підготовлених його учасниками. Кращі з них на конкурсних засадах будуть відзначені та рекомендовані для практичного впровадження.
Херсонська обласна рада