У Херсоні вода коштуватиме майже 30 гривень

4 года назад 0

Тільки кілька тижнів тому ми повідомили, що в «Херсонводоканалі» відбулося відкрите обговорення запланованого збільшення ціни на водопостачання та водовідведення на 2021 рік, а вже визначена дата, коли зросте ціна послуг господарства

Підвищення тарифу відбудеться з 1 січня 2021 року. Таким чином не минуло й року, як останній раз водоканал збільшував ціни – це було в лютому 2020-го.

Нагадаємо, в грудні кубометр води ще коштує 24,82 гривні. За такою вартістю абоненти заплатять іще один раз у січні 2021 року за воду, використану в грудні 2020-го. А надалі діятиме такий тариф: централізоване водопостачання – 15,156 гривні за кубометр із податком на додану вартість; централізоване водовідведення –14,184 гривні за куб із ПДВ. Разом виходить 29,34 гривні. Тобто куб подорожчав на 4 гривні 52 копійки. Такий тариф затвердила «Херсонводоканалу» Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг.

Водоканал обґрунтував таке збільшення тим, що виникла необхідність знову збільшити тариф із 2021 року через низку змін економічних показників у діяльності підприємства. Наприклад, збільшення оплати праці. Запланована середня зарплата на одного працівника зросла на 18,67%: із 11753 до 13947 гривень. Також збільшилися видатки водогосподарства, зокрема подорожчала електроенергія на 17,7%. І до речі, як указано на сайті водоканалу, зарплата й електроенергія є найбільшими складовими формування тарифу на водопостачання – становлять 43% і 27% відповідно. На ремонти в тарифі водопостачання на 2021 рік заклали всього 3%. Трохи інші дані в структурі тарифу на водовідведення: на зарплату заклали 53%, на електроенергію –20%, на ремонти – теж 3%. Інші складові тарифу на воду – це витрати на реагенти, паливномастильні матеріали, сплата податків тощо.

Звісно, НКРЕКП затвердила збільшення тарифів не тільки для Херсона, а й для десятків водоканалів України, які надали свої розрахунки. Найвищий тариф, за даними сайту economy.24tv.ua, з нового року буде в Кропивницькому – 44,88 гривні за куб, в Ужгороді – майже 38 грн, у Полтаві та Миколаєві – близько 32 грн. До речі, в сусідньому обласному центрі водопостачання завжди коштувало менше, ніж у Херсоні. Найменші тарифи на воду будуть у Чернівцях і Львові – нижчі за 23 гривні за куб, у Запоріжжі та Вінниці – менше 24 грн.
За оцінкою експертів, якщо проаналізувати тарифи на воду з 2013 року, то динаміка взагалі рекордна – зростання в шість разів. Ні інфляція, ні зарплати в нас за цей час так значно не збільшувалися. Також експерти вважають, що немає ніякого економічного обґрунтування для нинішнього зростання в середньому по Україні на 20%.

Зокрема в Херсоні тариф на воду збільшать на 11,8%.

Алёна ГРЕБЕНЮК, Гривна