У Херсоні за 7 мільйонів гривень ремонтують ізолятор, де була катівня: будівля в зоні обстрілів

7 месяцев назад 0

У липні 2023 року Головне управління Національної поліції в Херсонській області  закупівлю на капітальний ремонт приміщень будівлі ізолятору тимчасового тримання ГУНП в Херсонській області за адресою по вулиці Теплоенергетиків, 3. Саме за цією адресою росіяни розмістили катівню під час окупації Херсона 2022 року, а наразі територія поблизу ізолятора перебуває під обстрілами.

Хто виконує роботи і на які суми Угоду на виконання робіт уклали 7 серпня 2023 року на 7 044 141,41 грн. Згодом уклали ще додаткову угоду, адже фінансування обмежене: станом на 25 вересня передбачалось фінансування 5 426 200 грн. Додатково наприкінці вересня  коригування проєктно-кошторисної документації та додали ще 2 692 245 грн. Зокрема 320 тисяч гривень  з бюджету Херсона на здійснення робіт.

Підряд отримало  ТОВ «МД-Констракт» , зареєстроване в Біляївці Одеської області у 2013 році. Підприємство має великий досвід ремонтних робіт, негативних згадок про нього ми не віднайшли, його репутація відповідно до даних також висока.

Автор:  youcontrol.com.ua

Кошторисна документація передбачає капітальний ремонт першого та другого поверхів ізолятора, а також ремонт водопровідно-каналізаційної системи.


 
5 жовтня підряд на капітальний ремонт у цьому ж місці на 49 697 грн  київське  ТОВ «Таурі інжиніринг» . Вони ж  підряд із авторського нагляду за ремонтом на 23 140 грн. Закупівлю технічного нагляду ще 24 серпня віддали  ФОП Плювака В.О. На суму 86 491 грн.

Всі закупівлі, включно з 7-ми- та 2-мільйонними, провели без процедури конкурентних закупівель – прямим укладанням угоди з підрядником. Самі підрядники мають доволі хорошу репутацію – ми не віднайшли критичних зауважень до їхньої роботи. Втім є щонайменше дві інші проблеми.

Слідчий ізолятор перебуває в зоні активних обстрілів у : у півторакілометровій зоні від берегової лінії, а отже, ризик обстрілу щойно відремонтованого приміщення або під час ремонту дуже великий. Приміщення навколо ізолятора обстріляні (гуртожиток, багатоповерхівка тощо).

У цьому ізоляторі ще минулого року тримали полонених росіяни під час окупації. Частина полонених ще не повернулись – вони перебувають на окупованих Росією територіях. Відтак, ремонтом можуть знищити сліди катувань.

Наразі оплату основних робіт ще не здійснювали.

Що відбувалось в ізоляторі під час окупації Херсона Ізолятор тимчасового тримання в Херсоні захопили в березні 2022 року. Саме там утримували викрадених херсонців: в приміщеннях ізолятора облаштували катівню. Одразу після деокупації Херсона туди прибули правоохоронці, правозахисники та журналісти і зафіксували стан приміщень, де перебували полонені.

Так виглядали приміщення ізолятора після деокупації Херсона у листопаді 2022 року

Одна з камер, де утримували людей в Херсонському ІТТ, 14 листопада 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне
 
Одна з камер, де утримували людей в Херсонському ІТТ, 14 листопада 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне
 
Одна з камер, де утримували людей в Херсонському ІТТ, 14 листопада 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне
 
Одна з камер, де утримували людей в Херсонському ІТТ, 14 листопада 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне

З березня до жовтня 2022 року там  близько 200 місцевих жителів: когось годинами, когось – місяцями. Журналісти ідентифікували деяких катів.

Частину полонених вивезли з ізолятора перед відступом на лівий берег Дніпра на Херсонщині і люди досі перебувають в полоні росіян. Зокрема, за даними свідків, у цьому ізоляторі перебували, а зрештою перевезені росіянами і наразі перебувають в полоні Херсонський міський голова  Ігор Колихаєв та іспанський волонтер з Херсона  Маріо Гарсія Калатаюд.

Відтак, ремонт видається щонайменше дивним: є люди, які в майбутньому після звільнення можуть давати свідчення про перебування в катівні. Однак, якщо фасад і внутрішня частина приміщення зазнають суттєвих змін, ці люди можуть не впізнати місць і не надати відповідних свідчень.

В поліції не коментують необхідність термінового ремонту Редакція  зверталась до поліції з проханням прокоментувати необхідність термінового ремонту ізолятора, щодо якого можуть ще проводити додаткові слідчі дії (наприклад, коли звільнять полонених, які наразі перебувають в Росії та на окупованих територіях України). Нас попросили надіслати запит письмово – жодних інших коментарів не давали.

Терміновий ремонт ізолятора виглядає дивним ще й тому, що в Херсоні наразі тривають потужні обстріли – з кінця листопада і до сьогоднішнього дня. У вересні вони посилились. Під вогнем росіян, які перебувають на лівому березі, — зокрема і територія, близька до ізолятора.

Редакція також запитала коментаря від начальника Херсонської МВА, адже на ремонт ізолятора (не зазначали, якого саме) виділили кошти і з міського бюджету. У МВА нам пояснили, що йдеться про ремонт адміністративних приміщень і кошти дійсно запланували (вище є посилання на документ) відповідно до листа Нацполіції, яка є безпосереднім замовником робіт.

Редакція  звернулась за коментарем щодо даної закупівлі до Керівника департамента документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини  Сергія Мовчана.
Сергій МовчанАвтор:  Сергій Мовчан

«Якщо розбирати цю закупівлю, то насправді є декілька аспектів, на які потрібно звернути увагу.

Перший. Ізолятор тимчасового тримання був катівнею, в якій утримувались люди. Тобто потенційно ще можуть тривати слідчі дії, які будуть проводитись у цьому приміщенні, і його ремонт — навіть у тому форматі, в якому він закладений, може знищити ті чи інші докази. Ми можемо стикнутись із такою ж ситуацією, з якою вже стикнулись після Революції Гідності, коли була проведена реконструкція Майдану Незалежності в Києві, а потім — за декілька років після проведення реконструкції — прокуратура намагалася шукати докази на тому ж місці. Тобто спочатку фактично майже все було знищено, а потім ми шукали докази. Тут ми можемо стикнутись із такою самою історією. Це перший аспект, який може зашкодити в подальшому. Адже чи зафіксовано поліцією все? Чи зафіксовані імена всіх людей, які перебували тут? Чи зможуть вони потім відтворити події, тому що ізолятор повинен лишатись у такому самому вигляді. Я розумію, що місто потребує місця для того, аби десь утримувати затриманих людей. Але з цього випливає другий аспект.

Якщо в ізоліяторі будуть утримувати людей, то це буде відбуватись у закритому приміщенні недалеко від зони обстрілу (навколо ізолятора — постійні обстріли, а знаходиться він у 1,6 км від лінії Дніпра, — ред.). В Херсоні, наскільки мені відомо, склалась така практика, за якої правоохоронці здебільшого не перебувають вночі в місті. Ночувати вони їдуть до інших населених пунктів. А тут ми фактично закриваємо людей, залишаємо їх закритими, тобто потрібно забезпечити присутність персоналу — вони ж не будуть там закриті без персонала. Тобто фактично ми створюємо об'єкт для подальших цілей Російської Федерації.

Що робити в разі оголошення повітряної тривоги? Зрозуміло, що в Херсоні величезна кількість обстрілів стається і без оголошення повітряної тривоги. Але давайте розберемо ситуацію, за якої ми оголошуємо повітряну тривогу. Куди цих людей перемістять? Їх перемістять в підвал? До бомбосховища? Чи буде забезпечене в бомбосховищі роздільне тримання категорій людей, а також роздільне тримання осіб, яких не можна утримувати в одному приміщенні, тому що вони — фігуранти однієї і тієї самої справи? Потрібно унеможливити їхнє пересікання.

Тобто фактично ідея створення зараз ІТТ (ізолятора тимчасового тримання, — ред.), яке буде функціонувати в самому Херсоні, є нелогічною з різних аспектів: як збереження та потенційного знищення доказів, так і фізичної безпеки людей, яких будуть утримувати, безпеки персоналу, який буде так само перебувати тут, адже можуть скластись різні обставини. І виходить, що краще ці гроші вкласти в ізолятор тимчасового тримання, який би знаходився за межами міста. Наприклад, в Миколаєві, за понад 70 кілометрів від Херсона. Краще возити цих людей, аніж утримувати в небезпеці, фактично на лінії вогню».

Редакція оприлюднить також позицію Замовника — Головного управління Національної поліції у Херсонській області, щойно вони нададуть відповіді на запити, адже коментувати на стадії написання матеріалу там відмовились і порадили надати запит.