У Херсоні за підтримки ООН поліцейські відпрацювали найефективніші методи реагування на домашнє насильство

2 месяца назад 0

В Херсоні за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) в межах реалізації проекту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» для членів постійно діючої робочої комісії з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству відбувся дводенний тренінг на тему «Посилення ефективності взаємодії суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі». Його основна мета – налагодити чіткий алгоритм взаємодії з підрозділами, які зобов’язані реагувати на факти домашнього насильства. 

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

У заході взяли участь ті представники державних структур та громадських організацій, які безпосередньо реагують на факти домашнього насильства, запобігають їм та надають допомогу постраждалим. Це працівники сектору протидії домашньому насильству Херсонського районного управління поліції, патрульної поліції, прокуратури, служби у справах дітей, міської військової адміністрації та громадської організації «Успішна жінка».

Тренінг складався з теоретичної частини та відпрацювання практичних завдань.

Учасники обговорили причини і наслідки домашнього насильства, вплив на це війни, розглянули стереотипні уявлення про гендерні ролі кривдника та жертви, законодавство, застосування основних нормативно-правових актів щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Шукали шляхи, як активізувати та залучити мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства. Виконали інтерактивні вправи, направлені на покращення взаємодії щодо обміну інформацією про випадки домашнього насильства та допомоги постраждалим, аналізували відео різних ситуацій домашнього насильства та реагування на них відповідних органів. Обговорили права постраждалих осіб та систему послуг, яку надають постраждалим особам в Херсоні та у дистанційному форматі.

Присутні дійшли згоди щодо необхідності продовження проведення широкої роз´яснювальної роботи з населенням про форми, прояви, причини і наслідки домашнього насильства; надання кожній постраждалій особі інформації про її права та можливості реалізації таких прав.