У Херсонській міськраді презентували систему безготівкової оплати проїзду

3 года назад 0

— Ви можете надати економічну модель встановлення автоматичної системи оплати проїзду для Херсона? Чи готові зробити пілотний проєкт, який пройде атестацію практикою і дійсно буде найкращим для міста?, – одразу поставив запитання представникам компанії «SymbolTransport» міський голова Ігор Колихаєв.
У «SymbolTransport» відповіли: можемо – обговоримо основу пілота, навчання персоналу й презентуємо свою пропозицію. Запуск пілоту – це формування моделі цілого, тож такий крок є цілком логічним.
Компанія «SymbolTransport» впровадила свою систему безготівкових розрахунків і карток містянина в 16 містах України й вийшла на міжнародний ринок, працюючи у столиці Молдови – Кишиневі, у Казахстані та Ташкенті.
Про свій досвід представники компанії й розповіли, презентуючи проєкт депутатам міськради, членам виконкому, очільникам департаментів.
За основу взяли українські реалії, адже система європейських країн виявилася для нас недієздатною, хоча б навіть у такому питанні, як проїзд пільгових категорій населення.
Реалізація проєкту передбачає три етапи впровадження:
Перший рівень – ручні термінали, які використовує кондуктор. Оплату здійснюють, використовуючи картки: банківські чи транспортні. Використовується також система автоматизованого обліку оплати готівкою.
Транспортна картка – це попередньо запрограмована безконтактна пластикова картка, яку можна придбати та поповнити в залежності від обраної пакетної послуги. Це може бути як місячний проїзний, так і електронний гаманець або певна кількість поїздок, передбачена пакетними послугами.
Другий рівень – встановлення стаціонарних валідаторів для оплати карткою (зазвичай у великогабаритному транспорті), впровадження картки жителя, пільгових карт, впровадження єдиного проїзного на всі види транспорту.
Третій рівень – особистий кабінет, в якому міститимуться дані про пересування, накопичуватимуться бонуси, здійснюватиметься оплата проїзду чи поповнення карти.
Встановлення системи безготівкової оплати дозволяє:
— здійснювати повний облік пасажирів, що сплачує за проїзд. В такому випадку, містом та оператором отримуються потранзакційна звітність, з деталями по кожному контролеру, пересуванню, даті операції, т.д.;
— оптимізувати транспортну мережу, на базі наявних даних щодо потоку пасажирів;— збільшити збір отриманого прибутку шляхом оптимізації протиправних дій водіїв та кондукторів;
— формувати поняття напрямів дії е-квитка в усіх учасників громадського руху.
Представники компанії зауважують: у всіх містах України в середньому 40% пасажирів належать до пільгових категорій. Встановлена система безготівкової оплати реагує на 24 пільгових категорії, тобто, реагує на кожну пільгову категорію окремо. Це також дозволить вести облік та передавати інформацію усім сторонам.
На початку вересня постійна комісія з питань конкурентоспроможності, сталого розвитку, підприємництва, транспорту, зв’язку та торгівлі одноголосно проголосувала, що на визначення оператора електронних систем має бути проведений конкурс.

“Це питання викл икало певний резонанс серед херсонців, тому ми врахували всі побажання громадян. Я наголошую – валідація у міському транспорті здійснюватиметься лише після проведення конкурсу”, – прокоментував тоді голова “транспортної” комісії Юрій Стельмашенко. Тож, компанії «SymbolTransport» доведеться прикласти немало зусиль, аби довести, що її пропозиція найкраща.
Депутатка міськради Ольга Співакіна говорить про консолідацію депутатського корпусу у питанні вдосконалення транспортної мережі міста: «Ми настільки запізнилися, що тепер маємо навіть перевагу. У нас настільки все давнє, що коли ми одночасно з державою підемо у руслі модернізації транспортної галузі міста – зможемо стати найкращими!
Сьогоднішня презентація – це настільки маленький крок! Адже потрібно модернізувати систему взагалі. Абсолютно у всіх політичних сил у передвиборчій програмі був пункт про поліпшення якості пасажироперевезень, тож маємо консолідувати наші зусилля навколо цієї теми. Міська рада, депутати – ми підтримуємо прагнення міського голови навести лад у цій галузі», – зауважує депутатка.

"Введення так званого "електронного квитка" на сьогодні є пріоритетним завданням будь-якого сучасного міста, яке прагне систематизувати перевезення громадським транспортом. Досвід інших міст доводить, що рентабельність маршрутних перевезень зростає на 25-30%, відповідно — збільшуються надходження до бюджету і зростає якість обслуговування пасажирів.

Крім того, нововведення дасть керівникам міста можливість отримати аналітичну інформацію, завдяки якій — систематизувати роботу транспорту, контролювати графік руху, оптимізувати незручні для пасажирів маршрути та створювати нові. Все це необхідно для більш якісного транспортного обслуговування самих херсонців.

Для пільгових категорій населення дасть можливість користуватися не лише тролейбусами, а й іншими видами транспорту. Тому введення електронного квитка має бути пов’язано з запровадженням «картки херсонця» — разом з іншими пільгами для жителів нашого міста", — прокоментував голова бюджетної комісії Херсонської міськради, депутат Андрій ДМИТРІЄВ.


За матеріалами Херсонської міської ради