У Херсонській області гроші з держбюджету для шкіл не розбирають

2 года назад 0

Вічно недофінансовані – такими звикли бачити школи українські батьки. Саме на їхні плечі досить часто перекладають левову частину забезпечення освітніх закладів.
І хоча ці внески офіційно є добровільними, переважна більшість батьків продовжують здавати гроші в щомісячні фонди, скидатись на ремонти, закупати канцелярію та миючі засоби. Та справа в тім, що деколи гроші на оновлення шкільних кабінетів, закупку нових меблів, ремонти та інше виділяє держава, проте влада на місцях ці кошти чомусь приймати до бюджетів не поспішає.
У травні цього року на офіційному сайті «Урядовий портал» повідомили, що уряд розподілив 1 млрд 421 млн 334 тис. грн субвенції місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» в 2021 році. Ці кошти держава направила місцевим бюджетам на закупівлю засобів навчання та обладнання, зокрема комп’ютерного, й сучасних меблів.
Як минулого тижня повідомили в прес-службі Херсонської облради, в межах «Нової української школи» в 2021 році з держбюджету на Херсонщину «зайшла» субвенція в розмірі 38 мільйонів 203 тисячі гривень, із них на закупівлю засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів – 26 мільйонів 628 тисяч гривень. Ці кошти розподілені між громадами, які мають прийняти субвенцію в свої бюджети. Та із суми освітньої субвенції освоєно лише 36%. І це в листопаді!
ХЕРСОН І ЩЕ 10 ТГ НЕ ОБЛАШТОВУЮТЬ КЛАСИ?
Деякі громади вже давно успішно впорались із цим завданням, та навіть вже пройшли всі процедури та закупили необхідне шкільне обладнання. Як приклад можна згадати Верхньорогачицьку громаду. В одному із минулих номерів «Гривна» розповідала, що там придбали 58 комплектів одномісних меблів для першокласників (за проектом «Нова українська школа»). На придбання меблів витратили 86,1 тис. грн освітньої субвенції. Також за 28,2 тис. грн місцевого бюджету придбали комплектуючі засоби для персональних комп’ютерів учителів, які допомагатимуть в організації та проведенні дистанційного навчання, повідомляли у Верхньорогачицькій селищній раді.
Однак далеко не всі органи влади поспішили приймати в свої бюджети гроші держбюджету, призначені на розвиток шкіл. За інформацією прес-служби облради, станом на 1 листопада досі не розпочали процедуру освоєння освітньої субвенції 11 громад Херсонщини. Серед них: Кочубеївська, Мирненська, Зеленопідська, Бехтерська, Долматівська, Милівська, Дар’ївська, Калинівська, Таврійська, Тягинська та Херсонська.
«Невикористання освітньої субвенції є як мінімум неповага до держави та насамперед це неповага до своїх освітян і до дітей, які навчаються в школах ваших громад. На кожному кроці ви перші обурюєтеся від рішень щодо недофінансування, закриття тих чи інших шкіл, а зараз ви самі спонукаєте до цього», – охарактеризував ситуацію голова облради Олександр Самойленко.
Обласна влада створила робочу групу з вирішення цього питання, а також здійснюватиме візити до вищезазначених громад. Іздитимуть вмовляти владу на місцях взяти гроші з держбюджету на розвиток шкіл? Звучить абсурдно, особливо, якщо згадати, в якому стані зараз знаходяться навчальні заклади та хвилю оптимізації, яка накрила цього року, зокрема ПТУ…
У ХЕРСОНІ ЩЕ ЙДУТЬ ТЕНДЕРИ
Чому гроші держбюджету, призначені на розвиток шкіл, досі не освоєні на місцях, як запевняють в облраді, «Гривна» вирішила розібратись на прикладі Херсонської громади. Як повідомили в прес-службі міськради, ТГ потрапила до списку громад-аутсайдерів із використання освітньої субвенції через те, що станом на 1 листопада ще ведуться тендерні процедури на закупівлю комп’ютерної техніки для початкових класів в межах проекту «Нова українська школа» (НУШ). І коли тендерна процедура з цього питання завершиться, можна буде сказати, що Херсонська ТГ не проґавила гроші з держбюджету на фінансування шкіл, запевнили в міськраді й розказали більш детально про фінансування НУШ: «В межах проекту “Нова українська школа” управлінню освіти міськради розподілено субвенцію в сумі 7 816 737 гривень. Ці кошти призначені на придбання: дидактичного матеріалу – 1,48 млн грн; сучасних меблів – 2,88 млн грн.; комп’ютерної техніки та мультимедійного обладнання – 1,32 млн грн, підвищення кваліфікації педпрацівників – 1,84 млн грн». Окремим пунктом у переліку ще раз стоїть придбання комп’ютерного та мультимедійного обладнання, пристосувань для навчальних кабінетів і різних засобів навчання для закладів освіти, які є учасниками всеукраїнського проекту за темою «Розроблення та впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Держстандарту базової середньої освіти», – 271,3 тис. грн.
У межах проекту НУШ окрім державної субвенції гроші також виділяли й з міського бюджету – 30% співфінансування, це 2,44 млн грн.
Гривня