У Херсонському держуніверситеті грамотний підхід до економії

2 года назад 0

За грамотного підходу до економії ресурсів важлива кожна дрібниця. Адже з дрібниць часто-густо складаються можливості дуже солідно скоротити витрати й при цьому покращити побут.
От і в Херсонському державному університеті за рахунок студмістечка всього лише встановили додаткові двері між коридором та холом гуртожитку № 3. Довгим коридором одразу ж перестав гуляти протяг, який витягував тепло. І заміри показали, що температура повітря в ньому зросла на два градуси Цельсія. А кожен градус – це кубометри газу для автономної котельні.
Навчальні корпуси ХДУ, щоправда, додатковими дверима не зігрієш – надто їх площа велика. Та знайшли інший хід: встановили зо три десятки «хитрих» кондиціонерів, котрі за температури повітря до мінус 25 градусів Цельсія можуть працювати у режимі теплового насосу, обігріваючи кабінети й аудиторії.
Тобто це резерв, який можна використовувати до початку опалювального сезону, коли холоди вже відчуваються, але за нормативами газову котельню запускати ще зарано. Це й дешевше буде, тому витрати на нове обладнання мають окупитися за три-чотири роки, впевнений проектор ХДУ Максим Винник.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день