У Херсонському художньому музеї ідентифікували ще одну роботу, вкрадену загарбниками

8 месяцев назад 0

У Херсонському художньому музеї ідентифікували ще одну роботу, вкрадену загарбниками.

Про це повідомляється на сторінці музею у facebook. 

"Український живописець, випускник Київського художнього інституту Дмитро Фіщенко походить з родини знаного художника-графіка Олексія Фіщенка. Ймовірно, за мотивом графічного твору батька, Дмитро створив живописне полотно «Свіча». Художник зобразив палаючу свічу майже кубістично, геометризуючи та узагальнюючи зображення. Однак йому вдалося передати невловимий рух полум'я, енергію світла.

Монументальність цього мотиву підкреслює також колорит, побудований на протиставленні локальних плям. Внаслідок цього свіча сприймається вже не як звичний предмет натюрморту, але як певний художній символ. На початку 1990-х років в українському мистецтві можна було спостерігати звернення до національних мотивів та символів, пошуки духовних основ буття.

Це полотно незаконно вивезено окупантами перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року. Місцезнаходження картини наразі точно не відомо, найвірогідніше — сімферопольський Центральний музей Тавриди, де перебуває основна частина викраденої музейної колекції", — вказується у повідомленні.

Нагадаємо, що російські солдати розграбували Херсонський музей на початку листопада минулого року. Окупанти вивозили речі з колекції фурами в супроводі озброєних людей у цивільному впродовж чотирьох днів. Керувала "евакуацією" призначена окупантами "директорка" Наталя Десятова.
Згодом картини з Херсонського музею "засвітились" у Художньому музеї Сімферополя, їх впізнала директорка Херсонського музею Аліна Доценко. А після відступу з Херсона росіяни ще й обстріляли музей.
Працівники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 56 викрадених росіянами картин. Твори мистецтва впізнають по світлинах, зроблених у сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Матеріальна вартість викрадених артефактів оцінюється в сотні мільйонів доларів.
Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру окупаційній директорці Херсонського обласного художнього музею Наталії Десятовій у колабораційній діяльності. Їй загрожує ув’язнення на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.