У Києві пройшов творчий вечір херсонців

6 месяцев назад 0

10 листопада, напередодні річниці визволення Херсона у київському кнайп-клубі “Купідон” відбулася зустріч жителів Херсонщини, присвячена цій даті. Так стартував дводенний поетичний фестиваль “Нескорені кавуни”. Присутніх вітав власник клубу Федір Баландін.

“Ці малюнки — це душі і руки дітей” Виставку дитячих малюнків представив нотаріус і волонтер з Херсона,  Олександр Сперчун . Він розповів про діяльність волонтерської групи і підкреслив, що волонтери ні від кого жодного разу не брали ніяких винагород.

А співорганізаторка і ведуча вечора, херсонська журналістка  Марина Савченко  розповіла про деякі хвилюючі подробиці збору цих малюнків.

Так, одна дівчинка прислала свій малюнок електронною поштою із окупованої Князе-Григорівки з лівого берега. Потім, коли родина виїхала з окупації, вона намалювала картину ще раз, бо не могла вивезти оригінал.

“Коли ми її запитала, який подарунок хоче, вона сказала, шо хоче джинси, — розповідає пані Марина. — Ми всі були розчулені. Її повели до крамниці і купили все, що вона хотіла. Ці малюнки — це душі і руки дітей”.

Інша юна хкдожниця намалювали лелек. Сказала, що так вона в художній формі зобразила херсонський волонтерів.
Їхали через 30 блокпостів “Окупація стала частиною мого життя мого дитинства”,  — зізнається юна художниця з Каховки Анастасія Рубаненко, яка на своєму малюнку зобразила херсонську набережну до війни. Згадує, як її містом їздила російська техніка і ходили російські солдати. Родина прожила в окупації півтора місяці. Менший братик Насті розповів, як їхали два дні через 30 блокпостів.

“На кожному з них в нас тицяли автоматами і забирали речі” , — каже хлопчик. Він захотів намалювати набережну Каховки.

“Вони малювали картини з моїх світлин”, — каже мати юних митців фотохудожниця Віроніка Рубаненко.

Деякі роботи Насті потрапили на білборди на в'їзді в Херсон. А Олександр Сперчун вручив юним художникам подарунки від ГО “Місто сили”, яка організували цю виставку.


При свічках в'язала шкарпетки Поетичний квест розпочала відома поетеса  Юлія Бережко-Камінська. Вона родом із Чорнобаївки, але вже довгі роки живе на Київщині, працює в Ноціональній спілці письменників України. На початку російського вторгнення їй довелося евакуюватися, рік з дітьми прожила у польському Кракові.

Юлія прочитала кілька віршів із книги “Гравітація слова” і поспішила додому, бо у цей день до неї якраз приїхали батьки із Чорнобаївки.

Заслужена артистка України  Олександра Тарновська  всю окупацію пробула в Херсоні. Згадує, як доводилося виживати, коли не було світла, води, опалення.

“При свічках в'язала шкарпетки нашим хлопцям ”, — каже.

Не могла зайти до рідного театру ім. Куліша, бо на дверях висіло оголошення: “Бывшие работники театра в театр не допускаються”. Туди могли зайти лише ті, хто співпрацював з окупаційною владою.

Пані Олександра проникливо і зі сльозами на очах читала твори херсонських поетів, у тому числі вірш  Анатолія Марущака про звільнення Херсона.

Поетична естафета триває На вечорі виступили поет і журналіст  Олександр Гунько з Нової Каховки, поетеса  Катерина Флекман з Києва, співорганізатор вечора, історик  Роман Кабачій , викладачка ХДУ і волонтерка  Наталія Шушляннікова та інші.



Також присутні проглянули віодеозвернення поета Михайла Олійника з його віршем “Нескорені кавуни”, написаним спеціально для фестивалю.

Вечір вийшов теплим, душевним, зворушливим. А поетична естафета триває. Так, цього ж вечора у Херсоні в укритті відбувся творчий вечір “Поетична шафа”, натхненницею і організаторкою якої є поетеса Альона Мовчан. Також у столиці запланований ще один поетичний вечір херсонців.

Олександр Гунько