У Кропивницькому херсонський театр показав виставу про окупацію

9 месяцев назад 0

Фото: Мирослава ЛипаХерсонський театр імені Куліша розпочав гастролі у рамках проєкту за підтримки Українського культурного фонду. З виставою про окупацію «Лишатися (не) можна…» завітав до Кропивницького.

Вистава «Лишатися (не) можна…» – це документальна вистава про життя в окупації та виїзд на підконтрольну Україні територію. В основі сюжету – пʼять реальних історій співробітників Херсонського театру.

“У документальній виставі – історія спротиву. У ній немає жодного слова вигаданого, це все реальні історії наших працівників, які тікали від окупації. Слово “окупація” – страшне. Я ніколи не думав, що я, вихований на книжках про Другу світову, буду сам ховатися, мене будуть арештовувати, я буду змушений тікати зі свого дому. І це пережили всі херсонці, всім під час окупації було страшно” , – розповів під час пресконференції у театрі імені Кропивницького генеральний директор-художній керівник театру Олександр Книга. Фото: ліворуч В’ячеслав Вандрашек, праворуч – Олександр Книга «Ми не хотіли виїжджати…» – це проєкт Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша, який реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Це гастрольний тур театру 8 містами України з виставою «Лишатися (не) можна…», яку задумали та реалізували під час повномасштабного вторгнення росії до України.

Народилась вистава за місяць до того, як Херсон звільнили від окупації. У той момент, коли театр Куліша не мав свого майданчика, а його працівники були розкидані по різних куточках країни та світу.

Команда: Римма Зюбіна, заслужені артисти України Руслан Вишнивецький та Сергій Михайловський, Євгенія Кірсанова, Олена Пасько, Валерій Гайфуллін та Ангеліна Павлюк, режисер Євгеній Резніченко. Генеральний директор-художній керівник театру: народний артист України Олександр Книга.

Покази відбулися у Миколаєві, Кропивницькому та анонсовані у Черкасах, Києві, Житомирі, Івано-Франківську, Львові та Херсоні.
Всі покази безплатні, але за попередньою реєстрацією, посилання на Google-форми можна знайти на  театру в соцмережах.

Як  CBN, у Кропивницькому артисти Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру зареєстрували петицію на підтримку директора театру, який раніше заявив про тиск з боку облради.