У Львові відкрили виставку творів видатного художника з Каховки

8 месяцев назад 0

У День Державного прапора у Національному музеї Львова відкрили виставку робіт видатного митця Михайла Жука (1883, Каховка — 1964, Одеса). Як зазначено на сторінці музею, виставку приурочили 140-річчю від дня народження видатного українського живописця та графіка епохи модернізму, майстра книжкового дизайну, активного громадського діяча та письменника Михайла Жука. Проєкт ініційований Музеєм сучасного мистецтва Одеси та реалізований у співпраці з Національним художнім музеєм України за підтримки Українського культурного фонду.

Михайло Жук народився у Каховці в сім'ї робітника-маляра. Рано розпочав трудове життя. З восьми років працював на сезонних роботах. У 9-річному віці його віддали «у науку» до місцевого майстра Меліхова, де він фарбував паркани, підмальовував вивіски та образи, викреслював паркети на підлогах. Щоб продовжити навчання, у 13-ти річному віці Михайло їде до Києва, де вступає до малювальної школи Олександра Мурашка. Михайло Жук (крайній справа) і засновники Української академії мистецтв. Київ, грудень 1917Автор:  Вікіпедія Він був членом Асоціації революційного мистецтва України, Асоціації художників Червоної України у 1920-х роках та Спілки художників України з 1947 року; проректором Одеського художнього інституту.

Творча спадщина митця примусово забувалася за радянських часів, тож і не дивно, що каховчани майже нічого не знають про свого видатного земляка. Нагадаємо, що в рамках декомунізації вулицю Свердлова (м. Каховка) було переіменовано на вулицю імені Михайла Жука, а на будинку, де нині знаходиться лабораторія та будівлі корпусу “швидкої допомоги” є пам’ятна табличка, що саме тут народився та провів дитинство майбутній митець.
Також 24 червня 2021 року Каховська міська рада започаткувала Премію з літератури, краєзнавства та мистецтв імені Михайла Жука. Встановлено розмір однієї премії — 5 тис. грн. Планується три номінації: література, краєзнавство, мистецтво. На сьогодні з об’єктивних причин Премію ще не вручали.

До експозиції виставки включили також твори, які зберігалися у Херсонському художньому музеї імені Олексія Шовкуненка та були вивезені окупантами. Ці твори — картина “Казка” та “Портрет Василя Василька” — експонувалися на екранах моніторів.На жаль, каховчан на виставці не зустріти. Та і відвідувачі — переважно люди старшого віку.

"Усі картини дуже гарні. Талановитий митець! Особливо сподобалися квіти. Печально, що про його творчість мало хто знає”, — ділиться відвідувача виставки.

Для каховчан, херсонців та всіх бажаючи виставка триватиме до 27 вересня, тож ще є час ознайомитися з роботами геніального земляка.

Нагадаємо, російські окупанти пограбували музеї Херсона і Нової Каховки.