У медицині жителів окупованого лівобережжя найбільше всього турбує недоступність

3 месяца назад 0

«Які проблеми у медицині вас турбують сильніше за все?» — з таким запитанням голова окупаційного уряду Херсонщини Андрєй Алєксєєнко звернувся до жителів регіону у соцмережах. Подібні опитування він проводить досить часто. Питає, ніби хоче щось змінити на краще, однак змін очікувано не відбувається.

Визначити проблеми у черговому опитуванні потрібно, обравши з кількох варіантів. Жителям окупованого лівобережжя має бути або важко потрапити на прийом до свого лікаря, або не вистачати дитячого лікаря, або важко отримати направлення на обстеження/лікування, або далеко їхати до найближчої лікарні, або складно викликати швидку чи лікаря, або спостерігати погані умови у лікувальному закладі, або не могти отримати пільгові ліки, або у них немає стоматолога, або не вистачає інших лікарів, або погано працює приймальне відділення, або… Скоріш за все, жителів окупованого лівобережжя турбують одразу всі проблеми. Або одна загальна — недоступність медицини.Наприклад, якщо людині стає потрібна медична допомога у святковий день, то вона Ті ніяк не отримає. Наприклад, у червні окупаційні лікарні не працювали 12 червня — на день Росії, не працюватимуть 17 — Курбан-байрам і 24 червня — на Трійцю. Це, крім субот і неділь.

По-друге, прикомандировані лікарі з Росії цивільних громадян оглядають в останню чергу, оскільки приїжджають лікувати військових у госпіталях. Через це огляди проходять поверхнево і часто малорезультативно. Наприклад в Іванівському «муніципальному окрузі» нині працюють хірург, ортопед і терапевт з московської православної лікарні святителя Алексія. На кожне село виділяють лише один день.

По-третє, головним завданням педіатрів, яких направляють з Росії, є відбір дітей для направлення у спеціалізовані заклади. Таких дітей вилучають з сімей, які мають різного характеру проблеми. Наприклад, у Генічеську нині проводить прийом дитячий психіатр федерального центру медицини катастроф міністерства охорони здоров’я Росії. Огляд, як повідомив окупаційний міністр охорони здоров’я Херсонщини Артиш Сат, «дозволяє на ранній стадії виявити приховані захворювання у дітей і негайно приступити до лікування». На «лікування» малих пацієнтів якраз і направляють у спеціалізовані заклади, звідки їх потім можуть забрати у сім’ї росіян.

Нарешті недоступність медичної допомоги визначає Ті вартість. Наприклад, вирвати зуб в окупованому Генічеську нині коштує 2500 рублів з наркозом, 1500 — без наркозу, поставити пломбу — від 500 рублів.

Борис ВИНОГРАДОВ,