У Міносвіти назвали спеціальності, які будуть популярними в Україні через п’ять років

2 месяца назад 0

У Міністерстві освіти повідомили, які спеціальності будуть популярними в Україні через п'ять років. Інформація стане у нагоді тим, хто готується вибрати професію або змінити її.

Заступник міністра освіти Михайло Вінницький повідомив, що найближчими роками наша країна активно розвиватиметься. Тому буде гостра потреба в інженерах, медиках, педагогах, психологах та реабілітологах.

"Ми чітко знаємо, що нам потрібні деякі професії: вчителі, лікарі – це точно у пріоритеті, інженери-будівельники, інженери-архітектори, потрібні будуть для відновлення психологи, реабілітологи. Це того типу професії, які однозначно ми розуміємо, що є прогноз, що нам вони будуть потрібні через років п'ять" , – зазначив чиновник.
За словами Вінницького, вища освіта працює із прогнозуванням на 5-10 років уперед. Він визнав, що робити прогнози щодо популярності інших спеціальностей досить складно. Вказано, що деякі професії скоріше є підготовкою до самореалізації як особистість, ніж безпосередньої роботи у певній сфері.

Заступник міністра уточнив, що у майбутньому в Україні збережеться державне замовлення на низку професій, необхідність яких не підлягає сумніву. Щодо решти діятиме грантова система.

Уряд планує змінити систему вищої освіти. Кабмін у січні схвалив законопроєкт, який передбачає перерозподіл коштів, що держава виділяє на фінансування безкоштовного навчання у вишах.

Замість фінансування повністю безкоштовного навчання держава виділятиме частини студентів через "Дію" державні гранти. Вони мають компенсувати частину вартості навчання на контрактній формі у виші.

За даними МОН, минулого року в Україні на бакалаврські програми в Україні зарахували 267 тисяч студентів. Це більше, ніж було у 2022-му (226 тисяч).

На бюджетну форму потрапили 67 тисяч студентів, решта вступили на контрактну форму. З 30,1 тисячі людей, які подали заяви на комп'ютерні науки, потрапили на бюджет всього 3,7 тисячі абітурієнтів.