У місцях влучань снарядів РФ намалював квіти. Херсонський бариста створив серію ілюстрацій про місто

3 месяца назад 0

Херсонський бариста Олексій Мельниченко створив серію ілюстрацій про місто. Його роботи обласна військова адміністрація обʼєднала і надрукувала сувенірний календар "Херсонщина квітне".

На ілюстраціях Олексія Мельниченка зображені лікарня, музичне училище, морська академія, кіноконцертна зала та інші будівлі, які неодноразово обстрілювала російська армія. Пошкодження і руйнування автор прикрив квітами.

"Я почав малювати саме так, як я це бачу. Для того, щоб донести людям, робити такі ілюстрації та показати людям, що Херсон не стає гіршим від "прильотів",  — говорить чоловік. Хабловський маяк — одна з ілюстрацій Олексія Мельниченка, 1 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
У серії — десять будівель з Херсона та дві обласні візитівки – Хабловський задній маяк біля Станіслава та артобʼєкт Кавун з Нововоронцовки. Олексій показує першу роботу, з якої почалася серія ілюстрацій "Херсонщина квітне".

"Перший малюнок був, зараз, це була Херсонська державна академія. Я її намалював, бо кавʼярня находиться біля академії. Ось цей малюнок з'явився у мене перший",  — каже автор ілюстрацій. Бариста Олексій Мельниченко малює квіти на місцях, які на Херсонщині обстріляла армія РФ, 1 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Ідея малювати архітектурні, культурні та туристичні пам’ятки, розказує бариста Олексій, виникла під час окупації. Влітку 2022 він з дівчиною виїхав до Києва. Там вирішив друкувати листівки із зображенням Херсона, а кошти від продажу перераховувати на потреби ЗСУ.

"Я думав що треба щось робити, щоб підтримувати наше ЗСУ, щоб скоріше звільнили. Саме тоді у нас були важкі часи, що стосовно всіх умов, заробітної плати, проживання. Ну звичайно, було важко. Але ми хотіли повернутися назад, бо Херсон — це наш дім ", — говорить Олексій Мельниченко. Одна зі сторінок календаря, який створив херсонець Олексій Мельниченко, 1 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Після звільнення міста повернувся до Херсона і продовжив малювати. Ілюстрації розвішував на стінах кав’ярні, де працює баристою. Там же, на робочому місті, і малював, каже Олексій.

"Потім якось сюди вперше прийшов заступник нашого ОВА і побачив мої малюнки. Він мені такий: "А скільки це коштує?". А я сказав, що це не продається. Це моє і я буду це виставляти. Він походив і подумав. Потім через деякий час прийшов і запитав чи не хочу я ще доробити малюнків і зробити тоді календар",  — говорить чоловік. Херсонська набережна — одна з ілюстрацій Олексія Мельниченка, 1 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
За кілька тижнів, розповідає автор ілюстрацій, тримав календар у руках. Він додав, що календар вийшов не на продаж, там підписано, що малював його саме Олексій, і на кожній картині є підпис автора.

Примірники календаря обласна військова адміністрація презентуватиме гостям, які приїжджають до Херсона, каже Олексій. Зараз автор планує доробити варіант доробку для продажу аби допомагати військовим, які звільняють Херсонщину.