“У нас тут пекло”. Херсонщину продовжують окуповувати з боку Криму

2 года назад 0

от · 25.02.2022 На підступах до захопленої окупантами Каховської ГЕС тривають тяжкі бої.

Опівдні 25 лютого російські окупанти зайняли адміністративну будівлю Новокаховської міськради. На територію міста вони увійшли днем раніше, після захоплення Каховської ГЕС і головної споруди Північно-Кримського каналу.

Саме в Новій Каховці і її околицях зараз найбільш неспокійно. Другий день на підступах до гідроелектростанції тривають тяжкі бої. До Новокаховської центральної міської лікарні підвозять поранених окупантів. Є жертви і серед мирного населення. 24 лютого на дорозі поблизу Кам’янки Таврійської територіальної громади російський БТР збив легковий автомобіль. Пасажир загинув на місці, а водій у надважкому стані перебуває в реанімації. Щонайменше троє загиблих є і в Олешках: загинула родина, яка потрапила під обстріли.

Від вибухів пошкоджена будівля старостату в Козацькому, а один зі снарядів розірвався біля однієї з місцевих шкіл.

— У нас тут пекло, — розповіла староста Веселого Людмила Аннас. —  З сьомої ранку 25 лютого бомблять, по селу повно танків і БТРів. Вони їздять всюди: по вулицях, городах. На стадіоні багато російської техніки, а в районі гаражів розташована ціла їхня воїнська частина. Гарячі осколки від снарядів падають місцевим жителям на подвір’я. Люди бояться виходити зі своїх будинків.

Без світла залишилась вся Бериславська територіальна громада.

— Світло погасло всюди, хоча обстрілів нашого міста не було. Російська техніка лише стоїть на в’їзді до Берислава між житловими будинками. Станом на 13:00 поновити подачу електроенергії не вдалось. Також вранці були перебої з поставками хліба до нашої лікарні: господарі хлібозаводу відмовлялись від безготівкової оплати, вимагали лише “живі” гроші. На щастя, згодом нам вдалося з ними домовитись , — сказав міський голова Берислава Олександр Шаповалов.

Місцеві жителі фіксують нові ешелони російської техніки, яка суне з тимчасово окупованого РФ Криму. Деякі колони БТРів проходили в житлових кварталах Таврійська.

Відносно спокійніше в сусідній Каховці. Пересування ворожої техніки тут спостерігали лише на підступах до міста. Проте місцева влада вже попередила людей про можливу небезпеку і закликала в разі загострення негайно сховатися в укриття.І в Новій Каховці, і в Каховці і в деяких інших громадах частина місцевих депутатів ще 24 лютого виїхали за межі Херсонщини. Проте представники місцевої влади в усіх опитаних нами міських, селищних та сільських рад перебувають на своїх місцях. Не вдалося лише зв’язатися з керівництвом Нової Каховки.

З 24 лютого у Каховці та Новій Каховці відсутні працівники поліції, прокуратури, СБУ, воєнних комісаріатів. Щоб не допустити мародерства і крадіжок на вулицях Каховки чергують представники місцевого формування з охорони громадського правопорядку “Щит”. У Новій Каховці до ранку 25 лютого патрулював загін із 20 осіб з комунального підприємства “Муніципальна охорона” та організації ветеранів АТО та бойових дій “Біла стріла”.

— Із озброєння у нас було лише два “травмати” і бажання не допустити величезних проявів мародерства. У нас не було іншого виходу: коли ми прийшли до воєнкомату, аби увійти до складу територіальної оборони, він виявився зачиненим, а весь його персонал виїхав з міста,  — розповів один із організаторів самооборони, новокаховчанин Сергій Цигіпа.

У Великолепетиській громаді, за словами її селищного голови Максима Колокота, є пошкодження автомобільної дороги в районі Болгарської балки.

— Ми зараз намагаємось прибрати перешкоди. Всі наші структурні підрозділи працюють, вода є, хліб завозиться. Але я прошу власників магазинів і аптек не закривати їх, аби наші жителі могли купити собі все необхідне, — сказав він у своєму зверненні до громади.

Олег БАТУРІН,