У населених пунктах Херсонщини, які у переліку обов’язкової евакуації залишаються діти. Чому батьки не хочуть виїжджати

5 месяцев назад 0

У населених пунктах правобережжя Херсонщини, які постійно перебувають під обстрілом російських військових і зазначені у переліку для обов'язкової евакуації родин із дітьми лишається 150 дітей.

Начальник відділу комунікації ГУ Національної поліції  Андрій Кований розказує, що аби переконати батьків виїхати постійно проводять бесіди та рейди.

Впʼяте поліцейські відділу ювенальної превенції відвідують багатодітну родину Фокіних та переконують батьків евакуюватися до іншого безпечного населеного пункту.

За словами начальника сектору ювенальної поліції  Василя Цянцьо , місце проживання цієї родини знаходиться впритул зі стороною, звідки армія РФ обстрілює Херсон.

"Якщо брати по повітрю — то це лише два кілометри, там вже знаходяться російські війська. Небезпека дуже велика, як для дітей, так і для дорослих",  — каже правоохоронець. Херсонщина, багатодітна родина Фокіних, які відмовляються евакуюватись, 7 грудня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Мати 10 дітей  Віолетта Фокіна говорить, небезпеку залишаться усвідомлюють, але знайти тимчасове житло, в якому усім буде комфортно, важко.

"Коли ти дома, то дома: батьки тут, все тут своє. Важко кудись виїхати з великою родиною. Це ж не 2-3 дитини, а 10 дітей. Потрібен великий будинок, щоб усі умови там були. А просто так виїхати, щоб потім жаліти, нам не хочеться. Нас тут все влаштовує. Дітям подобається в Херсоні, їм не страшно, вони вже звикли" , — каже багатодітна мати. Херсонщина, місце де ховається багатодітна родина під час обстрілів РФ, 7 грудня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Інспектор відділу ювенальної превенції  Олександр Тесля говорить жінці, що їх незламність викликає захоплення, але все ж таки їм наполегливо рекомендують евакуюватися в більш небезпечні міста чи інші населені пункти країни. Зокрема, до Київської, Житомирської областей та частини Західної України.

"Ви ж бачите, що відбувається навколо. І все це не там десь, а зовсім поруч", 
— сказав Тесля багатодітній матері.

Наступного тижня, говорять поліцейські, знов навідаються до цієї родини і сподіваються, що вони передумають.

Відмовляється виїжджати і багатодітна родина Ясеницьких. У них шестеро дітей: старшій 14 років, молодшому – два. Дома, розповідає мати Любов, усе облаштовано і коли сильні обстріли, діти ховаються у підвалі.

"Ми написали відмову, бо нас тут все влаштовує. Тут у нас є усі умови. Ми нормально почуваємося. Діти теж вже звикли до війни. Хоча всі чекаємо, щоб все це закінчилося. Я вважаю, що в Україні небезпечно у всюди",  — розказала  Любов Ясеницька . Херсонщина, багатодітна родина Ясеницьких, які відмовляються евакуюватись, 7 грудня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
З такими рейдами відвідують усі прибережні населені пункти, говорить начальник відділу комунікації ГУ НП області  Андрій Кований . Людям пояснюють, як відбувається евакуація і куди можна виїхати. Завдяки таким щоденним візитам евакуювали багато родин.

"Профілактика евакуації дає свої позитивні результати.: переважна частина родин вже перебуває у безпечних місцях. З найнебезпечніших населених пунктів вже евакуювали понад 650 дітей, але 150 — все ще залишається",  — сказав Кований.

За словами Андрія Кованого у 15 із 24 ненаселених пунктів, де оголошена обовʼязкова евакуація для родин з дітьми, до більше безпечних місць вивезли всіх неповнолітніх.
 
Що відомо про обов'язкову евакуацію родин з дітьми Станом на 28 листопада 2023 року з початку оголошення обов'язкової евакуації з 23 населених пунктів Херсонської області, які перебувають під постійними обстрілами армії РФ, вдалось вивезти 630 дітей з їхніми батьками.

Раніше керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконіков повідомив, що у 23 населених пунктах Херсонської області, які через постійні обстріли вважаються небезпечними, залишаються ще понад 200 дітей.

15 листопада з Херсонщини вивезли 91 дитину, повідомляв керівник ОВА Прокудін. Їх евакуювали на Івано-Франківщину.

З 24 жовтня на Херсонщині оголошена обовʼязкова евакуація з примусом для родин з дітьми, які проживають у небезпечних населених пунктах.