У рамках програми «Пліч-о-пліч» у трьох громадах Херсонщини відремонтували понад 200 осель

8 месяцев назад 0

Станом на 8 вересня у Новоолександрівській та Новопавлівській громадах Херсонської області фахівці із Закарпаття відбудували 50 зруйнованих після обстрілів РФ будинків в рамках програми "Пліч-о-пліч". До кінця року планують відремонтувати близько 200. У Кочубеївській ТГ будівельники відновили 166 осель із запланованих 189.

Про це розповіли у телемарафоні "Суспільне. Спротив" очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита та голова Кочубеївської громади Херсонської області Людмила Костюк.

Закарпатська ОВА виділила з обласного бюджету шість млн грн на відновлення двох громад Херсонщини Як розповів очільник ОВА  Віктор Микита , кошти направили у Новоолександрівську та Новопавлівську громади. Взяли в роботу 271 будинок, які були зруйновані через війну. За його словами, в оселях були зруйновані дахи та стіни, вибиті двері, вікна. Наразі завдяки підрядним організаціям, у тому числі закарпатським, відновили пів сотні будинків.

"До початку опалювального сезону плануємо відновити близько 100 будинків, а до кінця року близько 200. Є низка питань, наприклад, із будівельними матеріалами, або питання щодо документів на право власності, і це теж певна затримка. Наприклад, у Новопавлівській громаді ми маємо відновити десять будинків, але там люди втратили документи на власність — їх вивезли російські окупанти, тому наразі люди відновлюють їх",  — говорить Віктор Микита. Херсонщина. В селі Орлове волонтери з Рівненщини лагодять покрівлі в будинках місцевих жителів, 16 липня 2023 року Фото: Кочубеївська СВА/Facebook
Голова Закарпатської ОВА каже, що відновлюють житло громадян, щоб ті, хто повертається, мали куди приїхати. Коли є можливість — відновлюють також державні установи та ті, що в комунальній власності громади. Оселі, які можна швидко відновити, вже відбудували — це 50 будинків. Там, де зруйновані стіни або повністю дах, роботи більше і вона триває.

"Все залежить від ситуації, і від того, як сам хазяїн співпрацює. Бо буває, що немає вдома нікого, і ми готові відновити, поставити вікна — але не маємо права зайти на подвір'я. Їздять туди й представники громад Закарпаття. Багато людей працювали на волонтерських засадах кілька тижнів. І тепер мають особисті стосунки, працюють напряму з громадою. Це і є "Пліч-о-пліч" — коли всі об'єднані, комунікують навіть без участі влади та підтримують один одного",  — розповів Микита.

Голова Кочубеївської ТГ про допомогу від Рівненщини та відновлення будинків на території громади Очільниця Кочубеївської громади Херсонщини  Людмила Костюк  розповіла, що у трьох населених пунктах до черги на відновлення включили 189 будинків. Відремонтували 166 осель, каже чиновниця. Більшість робіт — це поточні ремонти, перекриття дахів, скління вікон, або заміна на металопластикові.

"Внутрішні роботи в рамках програми "Пліч-о-пліч" не передбачені, але тут уже є програма єВідновлення, куди наші жителі подають заявки. А "Пліч-о-пліч" — це згуртована робота регіонів. У нас із червня перебувають представники управління капітального будівництва Рівненської ОВА, які контролюють хід робіт. Щоб пришвидшити роботу, громади Рівненщини доставляли шифер, і пиломатеріали, і пластикові вікна. Також нам перерахували субвенцію з обласного бюджету Рівненської ОВА та громад, коштом якої ми, щоб зменшити собівартість доставлення, тобто закуповуємо тут на місці", — говорить Людмила Костюк. Херсонщина. В селі Орлове волонтери з Рівненщини лагодять покрівлі в будинках місцевих жителів, 16 липня 2023 року Фото: Кочубеївська СВА/Facebook
За словами голови Кочубеївської ТГ, відновлення у перших трьох населених пунктах до кінця вересня мають завершити. Є друга черга — це чотири населені пункти, які зазнали менших пошкоджень. Там робота тільки буде починатися, але вже фахівці з Рівненської області були в нас, провели обстеження та складають дефектні акти для розуміння, який обсяг робіт чекає, щоб до зими жителі громади були з відремонтованим житлом.

"Усі населені пункти — з енергопостачанням. З 14 населених пунктів — лише чотири газифіковані, тому є проблема є з паливною деревиною. Торік нам надавали допомогу, а в цьому році деокупована більша частина області, і ми розуміємо, що в першу чергу допомога необхідна тим населеним пунктам, де ще не відновили ні світло, ні газ. Наші люди готові самі купувати деревину для опалення, але є проблема з постачальниками, які б мали відповідні ліцензії. На якісь критичні випадки в нас є потужні генератори та паливо для них завдяки міжнародним партнерам",  — розповіла чиновниця.

Що відомо про програму "Пліч-о-пліч" та відбудову Херсонщини Всього 15 областей України допоможуть окремим громадам Херсонщини відбудувати пошкоджене житло та соціальні об'єкти. Відновлення населених пунктів, які зруйнували російські військові відбудеться в рамках всеукраїнського пілотного проєкту "Пліч-о-пліч".

Раніше перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов повідомив, що на Херсонщині у селах Бобровий Кут, Ольгине і Старосілля будівельники з Дніпропетровщини почали відновлювати будинки, які були пошкоджені російськими обстрілами.

Як повідомила у Telegram Херсонська ОВА, лісівники з Рівненщини встановили дитячий майданчик в Заградівці Кочубеївської громади. На місці пошкодженого вони встановили новий, а також довкола висадили молоді туї.

В рамках проєкту "Пліч-о-пліч" Івано-Франківська область відновлює зруйновані обстрілами РФ житло і цивільну інфраструктуру у селі Давидів Брід Бериславського району Херсонської області.

Станом на 9 серпня на Херсонщині, у Кочубеївській громаді, у рамках президентської програми "Пліч-о-пліч" відбудували 108 житлових будинків.