У школу з 1 вересня: у МОН остаточно розкрили, як тепер навчатимуться діти в Україні

8 месяцев назад 0

В Міністерстві освіти і науки України розповіли, як буде організовано навчання школярів у 2023/2024 навчальному році.
Будуть діяти наступні форми освітнього процесу:

Очна;
Дистанційна;
Змішана;
При цьому, рішення щодо формату навчання у 2023/2024 навчальному році ухвалюють обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти. А  якщо батьки не погоджуються з очною формою навчання, то вони можуть обрати іншу форму здобуття освіти: дистанційну, сімейну (домашню), екстернатну.

В МОН наголошують, що освітній процес в очному форматі запроваджується тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту для "укриття учасників освітнього процесу". А якощо споруд цивільного захисту недостатньо для укриття всіх школярів, учителів та працівників, то учбовий процес можна організуват позмінно: упродовж дня, тижня, місяця або семестру.

В міністерстві також розповіли про змішаний освітній процес за формою: "дістанційно + очно".

Заняття можут відбуватися в різній формі:
практичнілабораторні заняття — в очому режимі;
лекційні — у дистанційному.

Освітній процес у початковій школі, додають в МОН,  бажано проводити в очному режимі , з огляду на необхідність соціализації дітей.
Важливо, що форма освітнього процесу  може змінюватись впродовж навчального року — залежно від безпекової ситуації в населеному пункті.
Також навчання під час повітряної тревоги має перериватися, а учасники освітного процесу повинні пройти до сховища і перебувати там до скасування тревоги.

Педагогічна рада закладу освіти визначає структуру і тривалість навчального дня, тижня занять та форми організації навчального процесу. Це має робитись з урахуванням вікових особливостей, відповідно до навчального навантаження, фізичного, психичного та інтеллектуального розвитку учнів та особливостей регіону.