У Варшаві під посольством Росії відбулася акція протесту до річниці підриву Каховської ГЕС

2 месяца назад 0

У Варшаві під посольством РФ у четвер ввечері відбулася акція протесту проти триваючої російської агресії проти України, в якій взяли участь сотні людей.
У межах акції проведено символічний перформанс до першої річниці підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, передає кореспондент .

Активісти відтворили події того трагічного дня, коли стався підрив дамби Каховській ГЕС, імітуючи момент трагедії та її жахливі наслідки. Зокрема, біля посольства РФ встановили цілісний мур — імітацію дамби у Новій Каховці. Під час перформансу, під звуки сирени та вибухів, у дамбі утворився розлом і почала розливатися вода, затоплюючи дамбу, макети житлових будинків та активістів, які зібралися перед дамбою. Так учасники перформансу наголошували на наслідках теракту для людей, екосистеми та інфраструктури півдня України. Учасники акції мали можливість наочно відтворити у пам’яті і побачити, як вода з водосховища Каховської ГЕС затоплювала цілий регіон, вбиваючи в ньому все живе.Під час акції на підтримку України активісти тримали плакати із вимогами притягнення Росії до відповідальності й закликами до конкретних дій від ЄС щодо цього злочину. Зокрема, учасник акції, багато з яких прийшли на захід з українськими прапорами, тривали в руках плакати з написами “Каховка”, “Справедливість для Каховки. Покарати винних!”, “Ти зруйнував мої Олешки, Тягинку, Херсон”, “Світе, не мовчи”, “Звільніть захисників Азовсталі”, “Більше F-16 для України” тощо, а також інформаційні банери про Каховську ГЕС.

"Рік тому ми вже стояли тут і кричали про цю трагедію, але злочин досі не засуджений і винні не покарані. Світ нарешті має розслідувати терористичні дії Росії. Всі, хто підтримує державу-терориста, торгує з нею, поставляє зброю – мають бути притягнути до відповідальності у воєнному трибуналі. Якщо зараз це все спустити з рук – країна-терорист буде робити подібні теракти в кожному місті, де є об'єкти критичної інфраструктури, адже їхня тактика – повторюване, масове вбивство всього живого. І саме тому так важливо надати Україні необхідну зброю та засоби для попередження таких терористичних актів у майбутньому" – зазначила співорганізаторка акції від “Євромайдан-Варшава” Вікторія Погребняк.

Вона підкреслила, що українці вимагають від світу справедливості, аби Росія не залишилася непокараною за цей злочин.

Лідерка варшавського Євромайдану Наталія Панченко звернула увагу на масштаби завданої росіянами трагедії. Зокрема, вона підкреслила, що прісної води, яку було втрачено в результаті підриву ГЕС, вистачило б на всіх жителів планети упродовж двох років. Натомість найбільшою трагедією є втрачені життя тисяч українців, про долю багатьох з яких невідомо й досі.

Вона наголосила, що за ці 365 днів світ не зробив нічого, щоб покарати Росію за те, що вона зробила з Каховською ГЕС, і що цей воєнний злочин наразі не визнано у світі воєнним злочином. Водночас вона висловила сподівання, що справедливість у вигляді покарання росіян усе ж настане.

“Але для того, щоб вона відбулася, ми з вами мусимо її домагатися. Ми мусимо стати голосами тих, хто залишився під водою Каховського водосховища. Ми з вами мусимо стати голосами їх рідних і мусимо стати голосами тих, хто в окупації і зробити все можливе, щоб воєнний злочин, який Росія вчинила, підриваючи Каховську ГЕС, було офіційно визнано воєнним злочином, а екоцид був офіційно визнано екоцидом”, — підкреслила Панченко.

Вона додала, що як політичне керівництво Росії, так й усі російські військові, які віддавали і виконували накази по підриву Каховської ГЕС, мають понести за цей злочин кримінальну відповідальність.

До учасників акції звернулися також польські активісти, які переконували, що світ не повинен залишатися осторонь трагедії українського народу, що численні російські злочини проти України, має бути офіційно визнано, а Росію, її військово-політичне керівництво має бути притягнуто до відповідальності за розв’язання кровопролитної війни з мирним сусідом.
На завершення акції її учасники виконали гімн України.

Як відомо, підривом Каховської ГЕС, Росія затопила тисячі українців на окупованих територіях і сотні тисяч тварин. Назавжди знищила екосистему цілого регіону, залишила без питної води 700 тисяч людей. Прорив греблі Каховської ГЕС завдав величезної шкоди, затопивши 620 квадратних кілометрів території в чотирьох областях України. Вода з водосховища Каховської ГЕС використовувалася для охолодження Запорізької АЕС, найбільшої атомної електростанції в Європі, яку з березня 2022 року окупували російські війська.