У Верховній Раді повідомили, коли в Україні заблокують Telegram

4 недели назад 0

В Україні можуть заблокувати Telegram. Стало відомо, що дані з популярного месенджера можуть передаватися секретним спецслужбам країни-агресора Росії. Якщо виток інформації буде підтверджено, користувачам доведеться використовувати інші засоби зв'язку.

Голова Комітету з питань свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин повідомив, що блокування Telegram в Україні не відбудеться просто так. Це можливо лише за рішенням РНБО за санкціями. Потрібна чітка аргументація такого рішення, яке спричинить суспільний резонанс.

Зазначено, що така реакція може викликати якась критична ситуація з поширенням важливих відомостей.

"Дуже не хотілося б, щоб це сталося, тому нам потрібно зробити вибір" , — зазначив Юрчишин.
За словами народного обранця, з боку РФ можливий певний контроль, і ми не маємо гарантій, що інформація в Telegram надійно захищена і не передається зацікавленим особам з боку російських окупантів.

"Чи маємо 100% гарантію, що це Дуров власник Телеграма? За його словами, так. А він, насправді, мало що говорить. До того ж, немає інформації про те, що Дуров відмовився від російського паспорта. Він зараз є громадянином ОАЕ, але це не передбачає відмову від російського громадянства" , — пояснив свою позицію парламентарій.
Свідченням зв'язку засновника компанії Павла Дурова з путінським режимом може бути й те, що Telegram нерідко блокує інформацію, яка суперечить інтересам Росії.

Однак для запровадження обмежень у роботі Telegram в Україні потрібний "цілий шлях". Нардеп повідомив, що потрібно зафіксувати проблему та небезпеку для нацбезпеки, винести її на розгляд у РНБО, потім рішення РНБО та указ президента Володимир Зеленського. Після цього потрібно, щоб указ глави держави ввели в дію.

"Чи залишається ця карта на столі? Так. Чи можна її задіяти? Так, якщо якийсь удар по нашій інформаційній безпеці буде дуже болючим" , — уточнив депутат ВРУ.
Нагадаємо, що, за даними опитування фонду "Демократичні ініціативи", українці найбільше цікавляться в Інтернеті новинами про війну з РФ (81%).

Основними джерелами інформації для опитаних громадян стали Youtube (41%), загальнонаціональні та місцеві Telegram-канали (37% та 39%), Facebook (36%), телемарафон "Єдині новини" (38%), а також інші люди (35 %).