Як побороти дитячу лінь і не нашкодити дитині

5 лет назад 0

Не поспішайте боротися з лінню дитини, не розібравшись, що криється за ледачою поведінкою. Іноді прояв ліні може послужити і добру службу. Адже ми звикли сприймати її, як деструктивну поведінку. А в багатьох випадках люди вважають за краще ледарювати тому, що найважливіші справи здаються їм безглуздими, або тому, що таким чином їх організм захищається від перевантажень.

Діти взагалі до певного віку не можуть оцінювати значимість доручених їм справ, зате гра, спілкування, інші захоплення для них значать дуже багато, і в цих заняттях малюки демонструють високу зацікавленість і активність. Так чи можемо ми вважати їх ледачими?

Перемогти лінь дитини — зрозуміти її причини

Повинні бути серйозні підстави, щоб допитливий, від природи непосидючий малюк став пасивним, виявляв повну відсутність прагнення до активної діяльності. Оскільки дошкільнята, учні початкової школи вчаться через емоційний досвід (власні відчуття, які приносить те чи інше заняття), потрібно шукати причину ліні в дитячій психології.

Це може бути:

  1. Темперамент.
  2. Слабкі, неправильні мотиви в навчанні або їх відсутність.
  3. Страх, невпевненість.
  4. Накопичена втома, непомірні навантаження.
  5. Конфронтація з педагогом або іншими учнями в класі.

Темперамент визначає швидкість, характер психічних реакцій дитини на все, що з нею відбувається. Лінь в різній формі найчастіше зустрічається у повільних малюків (через повільність вони здаються нам ледачими) і у рухливих, непосидющих дітей, які не можуть довго концентруватися на одній справі, швидко втрачають інтерес до будь-якого заняття.

Мотивація — те, що підштовхує людину до певних дій. Стимул повинен бути всередині, тобто школяр повинен точно розуміти, чому він повинен вчитися (чистити зуби вранці, складати іграшки в ящик, прибирати тарілки зі столу і т.д.) Батьки ж часто мотивують дітей за допомогою батога (вимог і різного роду покарань) і пряника (матеріальних заохочень, нагороди у вигляді ігор на планшеті, перегляду телепередач).

Нерішучість, страх припуститися помилки часто є наслідком постійного знецінення занять дитини, її успіхів. Негативно позначаються на самооцінці критика і приведення в приклад «недбайливому», «ледачому» школяреві більш успішних учнів.

Лінь на тлі втоми проявляється, коли стався перебір з розвиваючими заняттями, інтелектуальними, психологічними навантаженнями. Виходить, що в дитячій ліні винні завищені вимоги дорослих, їх особисті незадоволені амбіції.

Діти з невеликим досвідом спілкування можуть зазнавати труднощів адаптації в новому колективі. Нерідкі випадки, коли учень відчуває дискомфорт у спілкуванні з однолітками, піддається критиці вчителя. Небажання вчитися, робити уроки, ходити в школу — природна реакція дитячої психіки на те, що відбувається.

Як побороти лінь дитини? Поради батькам

Будь-яку дитину можна зацікавити справою настільки, що вона сама із задоволенням буде займатися нею. Тут батьки повинні дотримуватися певних правил, проявити розуміння, терпіння і діяти, виходячи з інтересів дитини.

Щоб відучити дитину від ліні, потрібно:

  • привчати і заохочувати її до енергійної діяльності;
  • стати прикладом, зразком активності і допитливості, адже малюки в першу чергу копіюють нашу поведінку;
  • стежити за тим, щоб завдання відповідали дитячим здібностям, були досить складними, щоб зацікавити в їх виконанні;
  • привчати до самостійності, покладаючи на учнів відповідальність за вирішення певних завдань;
  • зацікавити, захопити, зробити заняття такими, щоб школяр захотів приймати в них участь;
  • мотивувати — для цього потрібно доступно пояснити дитині, навіщо потрібне навчання, і показати його користь на конкретних прикладах (ідеально — якщо малюк відчує його користь особисто на собі).

Залучення до навчання хороших педагогів тільки поліпшить результат, а значить не потрібно ігнорувати розвиваючі курси для дітей. У групі зі своїми ровесниками діти розвиваються швидше, оскільки мають додатковий стимул — конкуренцію.

Але чи всі курси відповідають заявленим вимогам. Далеко не всі. Один із кращих варіантів всебічного розвитку дітей в Україні — заняття в школі ментальної арифметики Соробан® (сайт soroban.ua). Цікава, динамічна програма занять, талановиті енергійні тренери, системні тренування і сучасні засоби навчання — все, що потрібно, щоб позбавити дитину від ліні, привчити її до працьовитості, виростити цілеспрямованою і успішною.