Учасників спротиву ховають у Херсоні

2 года назад 0

Херсонські комунальники збирають для віддання останньої шани тіла бійців батальйону територіальної оборони. Озброєні тільки легкою стрілецькою зброєю та пляшками із запальною сумішшю, вони у сквері на вулиці Нафтовиків відважно намагалися зупинити велику колону російських військ. Там під вогнем супротивника полягло шістнадцять чоловіків віком від вісімнадцяти до п’ятдесяти років. Усі вони були з вогнепальними пораненнями – від автоматних та кулеметних куль.

Учасники збору тіл кажуть, що всі вони були у цивільному одязі, тобто не мали навіть форми. Ніякої зброї при них не було – в декого документи й патрони у сумках, і не більше. Кожного з загиблих сфотографували й поховали на кладовищі біля селища Геологів, зафіксувавши конкретні місця, аби потім ідентифікувати й встановити обеліски захисникам рідного міста. Тіл російських військовослужбовців на місці бою не знайшли – або їх не було, або забрали для транспортування до РФ (що вірогідніше). Єдине, що побачили, це бронетехніку, яку росіяни кинули біля річки Вірьовчиної – вона, на вигляд, була цілою. Її залишили, можливо, через несправність двигуна чи відсутність палива в баку, але меткі херсонці вже почали техніку з азартом «курочити».

Збирати тіла інших загиблих намагаються зараз по всьому місту. Зокрема, біля траси в напрямку селища Білозерки підібрали ще трьох. Але продовжити свою сумну роботу її виконавцям не дали: росіяни їх відігнали, погрожуючи зброєю. За попередніми підрахунками, і в боях за Херсон, і просто випадково потрапивши під обстріл чи кулю, наклали головами щонайменше дві сотні цивільних та військових. І ця цифра аж ніяк не остаточна: чимало тіл залишається лежати там, де людей спіткала смерть. Втрати ж російської армії невідомі. Поки що.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ