Їх житло зруйнували обстріли РФ та підтоплення. Жителі села Зимівник на Херсонщині живуть у наметах та верандах

7 месяцев назад 0

Селище Зимівник у передмісті Херсона не тільки під постійними обстрілами армією РФ, а й пережило підтоплення внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Станом на 21 вересня, за словами голови місцевого квартального комітету Наталії Паращук, тут живе близько 250 родин.

Будинок  Ольги та її 86-річної матері зруйнований після підтоплення внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС.

"Бачили як ми облаштували намети на городі? Там варимо, там їмо, там миємося! Це хіба так має бути? А влади немає! На підлозі в нас немає лінолеуму! Взагалі все, що за вік нажила, нічого не лишилось. А куди виїжджати? В гаражі моя лежанка стоїть, все мишами смердить. Там дихати немає чим, але я там сплю. А вона спить в наметі на вулиці, хоча вже холодно", — говорить  Віра. Херсонщина, Зимівник. Дві місцеві жительки стоять посеред зруйнованого будинку, 15 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Руйнування будинку задокументували, каже Ольга.

"За актом мене викликали. Хлопці сказали, або зносити дім, або знову купувати дім. У нас третя категорія. Нам сказали, що буде рішення по нашому акту, а коли буде — не знаю. Більше навіть дзвінків немає. Мати не може ходити, оце я бігаю по її довіреності" , — говорить жінка. Херсонщина, Зимівник. Зруйнована оселя після обстрілів РФ та затоплення, 15 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
На городах у наметах, на вцілілих верандах — так живуть ті, чиї оселі були зруйновані, розказує голова квартального комітету  Наталія Паращук.  Каже, з хат винесли найцінніше, що можна було зберегти. За словами Наталії, наразі у Зимівнику живе 1100 людей, є родини з дітьми.

"У нас є 47 обстріляних будинків, десь у лютому почалися обстріли. Комісій по обстріляних будинках ще зовсім не було. Підтоплених будинків десь до сотні. Була якась комісія, але люди ніяких коштів не отримали. Ні господарі будинків, які не підлягають відновленню, ні ті, в яких оселі потребують капітального ремонту, ні ті, які частково пошкоджені", — каже квартальна. Херсонщина, Зимівник. Намети, у яких живуть люди, бо оселя зруйнована чи була затоплена, 15 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Продуктами жителям селища допомагають релігійні та благодійні організації, волонтери, говорить Наталія Паращук. Будівельних матеріалів не вистачає.

"Волонтери допомагали, зокрема, викачували воду, сушки нам надали, за що ми дуже вдячні. Також вони допомагали з обробкою, приїжджали прямо бригади та водії, які вивозили нам дивани. Ми розуміємо, що складно та війна, але від держави ми нічого не отримали. Зверталися і до депутата, який у Верховній раді, зверталися навіть до Арахамії з різними питаннями різними. Але поки що ми навіть не отримали відповіді" , — говорить Наталія Паращук.