Українці до 18 років мають стати на військовий облік за кордоном: роз’яснення юриста

7 месяцев назад 0

Неповнолітні українці мають стати на військовий облік за кордоном. Юрист Ганна Золотова роз'яснила, яке покарання передбачено за ігнорування цієї вимоги.

Молодший юрист юридичної фірми Gracers повідомила, що юнаки із 17-річного віку мають стати в Україні на військовий облік. 16-річні українці, яким у 2023-му виповниться 17, мають самостійно з'явитися до ТЦК. Якщо вони більше трьох місяців перебувають за кордоном, треба стати на облік у консульстві чи посольстві України у державі, де проживають.

Закордонні дипломатичні установи України мають право:

  • вести військовий облік військовозобов'язаних, призовників та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку;
  • інформувати громадян про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;
  • повідомляти у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про військовозобов'язаних, призовників та резервістів відповідним міським/районним ТЦК, органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки про їх місцезнаходження на військовому обліку.

Золотова пояснила, що громадяни, які дотримуються законодавства, не мають жодних проблем. Однак для тих, хто з 17-річного віку не став на облік ні в Україні, ні за кордоном, передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.Покаранням можуть бути штрафи у розмірі 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 грн). Повторне порушення протягом року тягне за собою штраф у 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

За ухилення від військового обліку після попередження уповноважених осіб чи органів передбачено покарання у вигляді штрафу у 300-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Йдеться про суми у розмірі 5100-8500 грн. Також можливе покарання у вигляді виправних робіт терміном до одного року.