Українцям дали право вийти на пенсію у 55 років

1 месяц назад 0

Попри те, що в Україні пенсію за віком дають у 60 років, деякі громадяни мають право вийти на заслужений відпочинок раніше. Пенсія в 55 років доступна українцям, які працювали за певними професіями і мають відповідний страховий стаж.

Критерії, яким треба відповідати, щоб вийти на пенсію в 55 років, дещо змінились у 2024 році. Про це розповіла пресслужба Пенсійного фонду України.

Право дострокового виходу на пенсію дається громадянам, які тривалий час пропрацювали на шкідливому та важкому виробництві. Список таких професій, посад і виробництв, які дають право достроково вийти на пенсію, визначені Кабміном.

Причому майбутні пенсіонери повинні мати не лише певний мінімальний стаж такої роботи на шкідливому виробництві, але й певну кількість років сумарного стажу. Зокрема, закон висуває такі вимоги за стажем:

  • чоловіки повинні мати не менше 30 років загального стажу, з яких щонайменше 12 років та 6 місяців на важких та шкідливих роботах;
  • жінки повинні накопичити щонайменше 25 років загального стажу, з яких не менше 10 років на важких та шкідливих роботах.

З 1 квітня 2024 року почала діяти оновлена норма закону, що стосується дострокового виходу на пенсію. Відповідно до цієї норми, право на пенсію в 55 років також мають учителі, в яких є щонайменше 30 років педагогічного стажу.

До страхового стажу зараховуються такі періоди:

  • усі періоди роботи;
  • час навчання на стаціонарі;
  • проходження військової служби;
  • період догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею 3- річного віку.

Усі ці періоди строком до 1 січня 2024 року, за наявності відповідних документів, автоматично зараховують до стажу. А от після 1.01.2024 до стажу враховують лише ті періоди, за які були сплачені страхові внески до ПФУ.