Українцям серце пересаджують тільки у 2 країнах світу

6 лет назад 0

40 українцям пересадили серце за кордоном минулого року. Все оплатила держава. Це — майже $5,184 млн.

"Українських пацієнтів зараз приймають тільки дві країни — Індія і Білорусь. Україна витрачає величезні кошти на лікування пацієнтів за кордоном. Вартість однієї операції з пересадки серця — майже 100 тисяч доларів США. А ми могли б це робити за 15-20 тисяч доларів, не більше. Це в шість разів дешевше. У законі прописана чітка система. Але поки що немає ні логістики, ні обладнання, ні реєстрів затверджених донорів і реципієнтів", — розповів Костянтин Руденко, головний кардіохірург Міністерства охорони здоров'я України під час наукової конференції "До та після трансплантаційне ведення пацієнта", яка проходить 25-27 червня у Києві.

Одна з тих, кому пересадили серце, — 28-річна Наталія Омельчук із Луцька. Вона отримала серце 22-річного індійського банкіра, який розбився на мотоциклі. Батько хлопця погодився пожертвувати не лише серце, а й печінку, підшлункову залозу, рогівку ока і нирки сина. Всього він врятував життя і здоров'я 6 людям. Трансплантацію робили в індійському місті Мумбаї.

"Під час вагітності перехворіла грипом. Ускладнення пішло на серце. В Україні нічого зробити не могли, трансплантація — це був єдиний шанс вижити. Гроші на операцію виділив МОЗ України, за що я дуже вдячна. 10 квітня минулого року мене прооперували у Індії. Тепер кожні три-чотири місяці проходжу планові обстеження", — каже Наталія.

Україна, володіючи високим науковим потенціалом і кваліфікованими фахівцями, має всі шанси для створення ефективної системи трансплантації, каже д-р Комаракши Балакришнан, почесний гість конференції. Він має 30-річний досвід у сфері трансплантології.

"Ми були набагато бідніші за Україну, коли розпочинали пересадку органів. Тільки незначна частина суспільства була готова до цього. За правильної взаємодії усіх структур Україна має шанс вийти на високий рівень у трансплантації уже найближчими роками", — каже д-р Комаракши Балакришнан.