Унікальний музейний експонат: як чорнобаївська курка стала символом окупації

2 месяца назад 0

У березні 2022 року внаслідок російських обстрілів птахофабрика у селищі Східному, що на Херсонщині, залишилася без електропостачання, також вже не було можливості годувати птахів, більшість з яких просто загинула. Ця подія стала великою гуманітарною трагедією, і хоча вже минуло чимало часу, пам'ять про ті перші дні великої війни – жива. 

Херсонці пам’ятають ті березневі дні у 2022 році, коли просто посеред вулиць масово роздавали курей. Саме тоді їх і почали називати чорнобаївськими. Хоча феномен появи цієї назви не до кінця зрозумілий, адже насправді це були кури з птахофабрики, що у Східному Чорнобаївської громади. 

Тоді одна з тих курок потрапила до херсонського таксидерміста Антона Громова, який працює у Херсонському обласному краєзнавчому музеї. Він вирішив увічнити птаха у вигляді чучела.  Чучело чорнобаївської курки Так, у херсонському музеї з’явився унікальний експонат – чорнобаївська курка. Антон Громов називає цей експонат «Птахом війни», адже він нагадуватиме про трагічні наслідки війни та військової агресії Росії. 

Чоловік вже понад 30 років займається створенням чучел для музею. При хорошому та правильному догляді експонати, говорить таксидерміст, можуть зберігатися доволі тривалий час. Так, наприклад, у краєзнавчому музеї є чучела, яким вже понад 130 років. 

Головне фото ілюстративне, у матеріалі – фото експонату музею, надане Антоном Громовим