Уряд призупинив пенсійну реформу за рекомендацією МВФ

9 месяцев назад 0

Широко анонсований перехід України на другий рівень пенсійної системи також відкладають щонайменше до завершення війни.

Про це йдеться в оновленому Меморандумі між Україною та Міжнародним валютним Фондом, йдеться в статті .

У пункті 33 зазначається, що представники МВФ вважають, що увага українського уряду має бути зосереджена на зміцненні першого рівня пенсійної системи, "щоб вона залишалася заснованою на правилах і була фінансово життєздатною, особливо після закінчення війни".

Однак звична нам солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (система першого рівня) сьогодні зіткнулася з низкою проблем. Система залежить від кількості працюючих громадян, які сплачують Єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Якщо кількість працюючих скорочується, то знижуються внески до Пенсійного фонду. У підсумку його потрібно дофінансувати з бюджету, що в сьогоднішніх умовах не так просто.

Старша наукова співробітниця, кандидатка економічних наук Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України  Людмила Черенько вважає, що наповнення Пенсійного фонду будуть і далі знижуватися. І це, на її думку, об'єктивний процес.

Українці, які працюють, не можуть віддавати ще більше коштів у вигляді податку, щоб забезпечувати гідну пенсію нинішньому поколінню пенсіонерів. Навіть якщо в майбутньому ми поборемо ганебні тіньові доходи, і вони матимуть мінімальні масштаби, навіть у цьому разі система не зможе забезпечити рівень пенсійних виплат. Пенсійний фонд постійно має дірку, яку компенсують з інших відрахувань , — розповіла вона .
Зрештою, вважає експертка, процес досягне критичної точки, за якої система не зможе працювати за тими ж правилами.

Людмила Черенько стверджує, що якщо ситуація не зміниться, то в умовах солідарної пенсійної системи необхідно буде або істотно підвищувати пенсійний вік, або постійно знижувати рівень пенсійних виплат.

Однак на думку заступника виконавчого директора "Центру економічної стратегії"  Марії Репко , солідарна пенсійна система в тому чи іншому вигляді все одно збережеться.

Навіть якщо буде просто бюджетна виплата, це все одно виглядатиме так, що люди, які працюють, платитимуть податки. А ті, хто за віком працювати не можуть, отримуватимуть пенсію. У принципі іншої альтернативи на відрізку розвитку суспільства поки що не придумали , — прокоментувала вона Соцпорталу.