Урожай у Херсонській області під загрозою знищення

2 года назад 0

На Херсонщині більшість посівів озимих культур недостатньо розвинені. Пониження температур та відсутність снігового покриву негативно впливає на послаблені посіви. Про це повідомив Іван Мринський, декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету. Повідомляє SEEDS.
«Очікувалося, що грудень 2021 р. буде відносно теплий та з опадами. Натомість відбулось пониження температури до -12°C та -14°C. Послаблені посіви не зовсім гарно перенесли ці пониження температур », — розповідає експерт.
За його словами, така низька температура не критична за наявності снігового покриву. Однак, сніговий покрив був достатньо слабкий. На Херсонщину зима прийшла лише в кінці січня, що непогано при низьких температурах, які зараз спостерігаються в межах -7−8°C. Зі сніговим покривом це не проблема для посівів. Разом з тим, аграріїв турбує перезимівля озимого ячменю, який більш чутливий до низьких температур у порівнянні з озимою пшеницею. Відтак, ймовірно, що навесні сільгоспвиробники будуть змушені пересівати посіви та покривати збитки за рахунок ярого ячменю, передає Радіо Свобода.
«Зима ще не закінчилася, ми будемо й далі слідкувати за станом посівів. Опади, які зараз випали нас радують. Сподіваємося, що й надалі таких низьких температур, які будуть критичними для посівів, не спостерігатиметься» , — наголошує Мринський.
Варто зазначити, що на Херсонщині врожай озимих культур опинився під загрозою вимерзання. Про це повідомило видання "Голос України".
У публікації сказано, що нинішня зима відзначилася в регіоні не лише мізерними опадами, а й разючими перепадами температур більше, ніж десять градусів за Цельсієм. Тому частина посівів відчутно постраждала. Зокрема, через відсутність протягом тривалого часу опадів наслідки відчули посіви озимої пшениці та ячменю. Також рослинам завдали шкоди морози без снігу.