З окупації повернули ще 5 дітей. Серед них — дівчинка-сирота

2 месяца назад 0

На підконтрольну територію України з окупованого лівобережжя Херсонщини вдалося повернути 14-річну дівчинку-сироту та чотирьох інших дітей з їхніми батьками.

Про це 19 лютого  керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.
Він зазначив, що 14-річна дівчинка жила з бабусею-опікункою, але та померла й дитина залишилася одна в окупації.
«Важко уявити, що переживала й відчувала дівчина. Але сьогодні вона на вільній українській землі. Де про неї подбають. Дитина — одна з тих, кого вдалося повернути з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини» , — розповів Прокудін.
Разом з нею вдалося виїхати ще чотирьом дітям з батьками. Це дві родини. Повернути їх вдалося завдяки зусиллям благодійної організації Save Ukraine, до якої батьки дітей звернулися з проханням допомогти.
За даними ОВА, від початку цього року вдалося повернути 16 дітей з окупованої частини Херсонщини.
Депортація українських дітей 
Станом на початок лютого Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей. 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей рф марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному вивезенні українських дітей з окупованих територій до росії. А в липні 2023 року Офіс генерального прокурора розпочав розслідування участі білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей.
У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;  
  • на електронну пошту:  заяви «Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини» на сайті «Діти війни».