За добу жителі Херсонщини через шахрайські схеми втратили більше 50 тисяч гривень

3 месяца назад 0

До поліції звернувся 69-річний  житель Нововоронцовки. Чоловік розповів, що в додатку однієї з соцмереж побачив оголошення про продаж автомобіля «ВАЗ-2107» за 17000 гривень. Під час телефонної розмови продавець повідомив, що привезе автомобіль до покупця, але потрібні кошти на пальне. Чоловік перерахував 4,5 тисяч гривень, після чого шахрай перестав виходити на зв'язок. 

Також жертвою банківських шахраїв став  55-річний житель Білозерки. Йому зателефонував невідомий, представився працівником служби безпеки банку і розповів, що з його рахунку зловмисники намагаються зняти кошти. Зі слів шахрая, щоб захистити рахунок, потрібно було вказати дані картки. Після виконання всіх умов із рахунку чоловіка зникла  21 тисяча гривень.

32-річний житель Великої Олександрівки отримав повідомлення у месенджері нібито від брата з проханням терміново позичити гроші, які він поверне ввечері. Не перевіривши інформацію, заявник  перерахував 28 тисяч гривень. Ввечері подзвонив брату і дізнався, що акаунт родича "зламали" й аферисти від його імені розсилали всім друзям повідомлення з проханням позичити гроші.

За усіма фактами поліція відкрила провадження за ст. 190 "Шахрайство" Кримінального кодексу України. 

Нагадуємо: якщо вам надходять подібні повідомлення від рідних, друзів чи знайомих, спочатку самі зателефонуйте цим людям і дізнайтеся, чи дійсно вони потребують допомоги. Напишіть вашим спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень. Зазвичай шахраї одночасно роблять розсилку всім підписникам.

Також обов’язково перевіряйте достовірність інформації перед тим, як вчиняти якісь дії, а товари купуйте на офіційних ресурсах та лише з післяплатою.

Пам’ятайте: якщо вам телефонує працівник банку, він ніколи не буде запитувати і не має права дізнаватися PIN-код до вашої платіжної картки, тризначний номер на звороті картки, коди підтверджень платежів або паролі до інтернет-банкінгу. Якщо вам телефонує нібито банківський працівник із такими питаннями – це шахрай! Негайно припиніть розмову і звертайтеся до поліції.