За комірне херсонці теж платитимуть більше

2 года назад 0

Херсонським споживачам слід готуватися до чергового удару по гаманцям. Після подорожчання електроенергії, газу, проїзду в громадському транспорті, утилізації побутових відходів, підходить і черга збільшення тарифів на комірне. Причому це не буде вольове рішення «згори» — його просто змушені будуть ухвалити самі ж члени організації співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Ситуацію коментує голова ОСББ «Берег 5» Віктор Тоцький:

— Наше ОСББ обслуговує два однакові 187-квартирні будинки за адресами проїзд Береговий 5 і 7 на житловому масиві «Корабел». Востаннє вартість послуг з утримання будинків та прибудинкової території переглядали у вересні 2020 року. Тоді комірне підняли з трьох до чотирьох гривень за квадратний метр, і це нам дало прибавку до бюджету кондомініуму десь на вісім тисяч гривень щомісяця. Однак що виходить зараз? З урахуванням боргів, збираємо близько тридцяти тисяч гривень на місяць. Але два підприємства, котрі надають ОСББ послуги з вивезення побутових відходів, уже поставили нас до відома, що ціна вивезення з 117 гривень за кубометр збільшується в одному випадку до 140, в іншому – до 150 гривень за куб. Підвищилася також ставка мінімальної заробітної платні, і є кому її виплачувати. Адже у нас працює двірник, за договорами – електрик і сантехнік. Виходить, що з тих тридцяти тисяч гривень на поточні витрати з утримання господарства треба 23-24 тисячі гривень. Залишається 7-8 тисяч на розвиток та довготермінові проекти. Але вже зараз зрозуміло, що цього катастрофічно не вистачає. Приміром,міськводоканал вже надіслав припис про необхідність встановити загально будинковий лічильник на воду. Разом із проектом він коштуватиме від 30 до 46 тисяч гривень. Плюс у першому під’їзді по проїзду Береговий,5 через півроку настане час заміни редуктора ліфта. Це ще до 40 тисяч гривень. Із нашими доходами ми «не вписуємося», і немає іншого виходу, окрім як переглянути тариф на комірне, збільшивши його, орієнтовно, ще на гривню за квадратний метр квартирної площі. Це буде не зараз – спершу проведемо загальні збори членів ОСББ, усе обговоримо. Але десь у травні рішення доведеться приймати.

Під виступом Віктора Тоцького точно «підписалися» б усі без винятку голови херсонських ОСББ – адже їм так само сутужно.  Та перегляд ставок комірного є «палицею на два кінці», бо не всі власники житла у «висотках» спроможні платити більше. Як зауважують керівники кондомініумів обласного центру, у середньому борги з комірного мають 10-15 відсотків членів їх ОСББ. Хтось завинив до тисячі гривень (таких більшість), але є затяті неплатники, котрі накопичили десятки тисяч гривень боргу, й на них не діють ні умовляння, ні негативне ставлення сусідів, ні судові позови. А якщо суми оплати за утримання житла в багатоповерхівках зростуть, борги також пропорційно зростатимуть. От і гадай, як подолати скруту.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день