За організацію депортації українців з Херсонщини судитимуть ексзаступника Голопристанської колонії

6 месяцев назад 0

Херсонською обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника-начальника відділу Голопристанської виправної колонії №7 за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що у вересні 2022 року 36-річний обвинувачений погодився на співпрацю із ворогом та був призначений окупантами «начальником» Голопристанської установи виконання покарань. 
 
З жовтня 2022 року забезпечував тимчасове розміщення у закладі засуджених з установ виконання покарань правобережної Херсонщини. Звідти спецтранспортом людей перевозили до аналогічних колоній на окупованій території та до установ російської федерації. 
 
Таким чином обвинувачений, у співпраці з представниками пенітенціарної системи рф, сприяв незаконному переміщенню понад 1700 громадян України, які за вироками судів були засуджені та утримувалися в установах відбування покарань Херсонської області.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУНП у Херсонській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.