Забуте свято на Херсонщині так і не відзначили

3 года назад 0

Забутим святом став для Херсонщини День працівників ракетно-космічної галузі України. До цієї дати завжди проводили виставки у планетарії й краєзнавчому музеї, а в обласному центрі свого часу працював і домашній музей космонавтики Віри Писанської. Тепер жодної виставки через карантин не відкрито, і жоден сайт місцевих новин (окрім сайту «Нового дня», звичайно) про свято  вранці 12 квітня не прохопився ані словом. Хоча є що згадати, і є що показати – адже саме Херсонщина була малою батьківщиною одного з перших космонавтів СРСР, Героя Радянського Союзу Віталія Жолобова.

— Ми дуже вдячні Віталію Михайловичу, котрий передав нам багато власних речей і реліквій. Це не тільки откритки, фотографії та документи. Є його формений кітель і фуражка, є взуття, рукавички, навіть натільна білизна космонавта і плавзасіб, яким комплектувався апарат для спуску з орбіти, — розповіла  старший науковий співробітник науково-фондового відділу обласного краєзнавчого музею Наталя Година. – Та на мою думку, найцікавіший експонат – справжній скафандр космонавта з усіма комплектуючими. Такі є далеко не в кожному вітчизняному музеї.

Є що показати відвідувачам і працівникам Херсонського планетарію. Тут ціле зібрання фотографій, марок і картин, присвячених космонавтиці. Але екскурсії також заборонені через карантин. А от домашній музей космонавтики херсонської пенсіонерки Віри Писанської нам, схоже, більше не доведеться побачити ніколи. І дуже шкода. Віра Григорівна була справжнім фанатом героїв космосу – особисто їздила до Зоряного містечка, й особисто була знайома із багатьма космонавтами, членами їхніх родин. Її колекція нараховувала близько п’яти тисяч раритетів – фотографій космонавтів з їх автографами, скульптур, картин, документів. Були навіть аутентичні букети колосків, що їх зазвичай збирали космонавти у перші години після повернення на Землю. Та 2007 року доглядачка музею померла, і її родичі вивезли всю колекцію з Херсонщини невідомо куди. Про що небайдужі люди шкодують досі.

— В останні роки її життя ми умовляли Віру Григорівну передати зібрання її домашнього музею до планетарію. Готові були навіть виділити для неї окреме приміщення. Та не судилося – власниця колекції померла раніше, ніж перемовини увінчалися успіхом, — жалкує директор планетарію Херсона Ольга Храмцова.

На Херсонщині є, до речі, ще один об’єкт, де можна було б розмістити дім-музей першого космонавта нашого краю Віталія Жолобова. Це добротна хатина у селі Стара Збур’ївка, яку він звів для своєї матері, і де часто бував. Та після смерті старенької будинок перепродали, а нові господарі у ньому просто живуть, а не історію зберігають…

Пам’яті про космонавтику і зв’язок з нею Херсонщини для її мешканців наразі залишається все менше. Ганебно й образливо, але у молодіжному сленгу вираз «полетіти в космос» тепер набув геть іншого значення. І вживається у сенсі покурити конопель чи прийняти якісь інші заборонені до легального обігу галюциногенні препарати. Отакі в нас тепер польоти за обрій.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день