Загарбники продовжують витісняти українську мову на окупованій частині Херсонщини

5 месяцев назад 0

На тимчасово окупованій території Херсонщини триває втілення кремлівської політики лінгвоциду. Один з її проявів – демонтаж дорожніх знаків, написаних українською мовою, та заміна їх на російськомовні.

Не по «ГОСТу», кажуть окупанти. У телеграм-каналі окупаційного «міністерства транспорту та розвитку транспортної інфраструктури Херсонської області» загарбники нещодавно повідомили, що на дорогах і вулицях населених пунктів встановили «першу тисячу нових дорожніх знаків». Ідеться не лише про географічні дороговкази, а й про інші види знаків, які керують рухом.

У квітні цього року телеграм-канали окупантів писали про демонтаж українських знаків у Скадовському районі на автомобільній дорозі Херсон – Сімферополь. У серпні те саме робили в деяких громадах Генічеського району.

Наразі заміна україномовних дороговказів на російськомовні зафіксована на території колишніх Іванівського, Каланчацького та Нижньосірогозького районів. Окупаційна влада повідомила, що завершила заміну знаків у так званому «Нижньосірогозькому муніципальному окрузі» та розпочала в двох інших.

Відомо, що демонтаж проводять працівники незаконно утвореного підприємства «Херсон Автодор».

Нагадаємо, за словами Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, демонтаж дорожніх знаків з написами українською мовою – це один з проявів лінгвоциду. Адже йдеться про цілеспрямоване витіснення української мови як озна­ки української нації. Факти дискримінації чи репресій проти українців за мовною ознакою мають стати предметом судових міжнародних розглядів.