Заробляти на тваринах на узбережжях Херсонщини пляжні фотографи тепер не зможуть

2 года назад 0

В Україні набули чинності зміни до законодавства про жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, під табу опинилися фотопослуги зі звірями. Для туристичної Херсонщини проблема експлуатації братів наших менших загорстрюється щороку, тільки-но починається курортний сезон. На морських узбережжях на кілька місяців оселяються фотографи, у розпорядженні яких тварини, почасти екзотичні. Влітку на азово-чорноморських курортах можна легко зустріти мавп, велетенських папуг, віслюків, поні і навіть крокодилів. Нещасних тягають за собою в 30-градусну спеку, і все заради наживи. Нерідко через стрес і голод живі фотореквізити нападають на відпочивальників. То невже нарешті цьому дикунству покладуть край?

Крім заборони експлуатації тварин для фото новими нормами передбачено ще багато чого. Зокрема, відтепер не можна дарувати звірів, використовуючи їх як призи, нагороди чи премії. Недопустимі транспортування тварин, яке призводить до їхнього каліцтва та загибелі, а також дресирування у жорстокий спосіб та жебракування з ними. До відповідальності можуть бути притягнуті й любителі залишити домашнього улюбленця в закритій автівці (за температури понад +20 або менше +5 °C). Не дозволятиметься й прив’язувати тварину в громадських місцях, поблизу зупинок та магазинів, без нагляду. Довжина ж повідця собаки на прив’язі має бути не менше 20 метрів, для сторожових порід – не менше 10 метрів.

Жорстоке поводження з тваринами (ст. 89 КУпАП) карається штрафом від 3400 до 5100 гривень, з конфіскацією звіра, якщо перебування у власника становить загрозу для життя. Також за знущання над братами нашими меншими можна отримати 15 діб адміністративного арешту.

Марина САВЧЕНКО
Новий день