Зарплати голів громад на Херсонщині торік знову виросли

2 года назад 0

Найбільші зарплати отримують голови Іванівської, Нижньосірогозької та Олешківської територіальних громад.

Доходи голів міських, селищних та сільських громад Херсонщини у 2021 році продовжили зростати. Про це свідчать дані про їхні заробітні плати, надані органами місцевого самоврядування у відповідь на наші запити на отримання публічної інформації.Чи не найбільше зросли доходи  Іванівського селищного голови Генічеського району Віктора Дебелого. Загалом у 2021 році він отримав 809,1 тис. грн, що майже на 130 тис. грн більше, ніж у 2020 році. Левова частка його зарплати складає премія, яка в декілька разів перевищує його оклад. Приміром, у грудні він отримав премію в майже 52,5 тис. грн. Його перша заступниця Вікторія Щастлива в 2021 році отримала 517 тис. грн, заступник Олександр Бабуцький — 402 тис. грн, секретар Іванівської селищної ради Інна Попурій — 430,5 тис. грн.

Нижньосірогозький селищний голова Генічеського району Дмитро Такаджи в 2021 році отримав 741,6 тис. грн, що майже вдвічі більше того, що він задекларував у 2020 році, коли працював також на керівних посадах у Генічеській та Нижньосірогозькій райдержадміністраціях. Разом із окладом, звичними доплатами, одноразовою щорічною матеріальною допомогою на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань щомісяця він отримував премію, яка переважно складала біля 30 тис. грн. Найбільшу ж премію він отримав у грудні 2021 року — 36,5 тис. грн.Щомісячні премії у його заступників Сергія Дашковського і Оксани Полуекто та секретаря селищної ради Світлани Кутіщевої на порядок менші — в межах 12-13 тис. грн. 

Міський голова Олешок Херсонського району Євген Рищук у 2021 році отримав майже 726,4 тис. грн. Його перша заступниця Тетяна Гасаненко — 756 тис. грн, заступник Сергій Єложенко — 449,4 тис. грн, секретар Олешківської міськради Віктор Сирота — майже 683,5 тис. грн. Деякі селищні та сільські ради так і не надали нам відповідь на наші запити. А з відповіді  Новотроїцької селищної ради Генічеського району не зовсім зрозуміло, яку саме зарплату нарахували посадовцям у 2021 році. З неї також виходить, що ані селищний голова Петро Збаровський, ані всі його заступники торік не були жодного дня у відпустці або на лікарняному і не отримували матеріальної допомоги навіть на оздоровлення. Згідно наданими селищною радою видами нарахувань торік Петро Збаровський отримав орієнтовно 680 тис. грн.  Міський голова Берислава Олександр Шаповалов у 2021 році отримав 654,1 тис. грн. У 2020 році його зарплата становила майже 613 тис. грн.

Зарплата його першого заступника Сергія Шматова торік становила 517,7 тис. грн, керуючої справами виконкому Лариси Дамаскіної і секретаря Бериславської міськради Світлани Лужецької — майже по 500 тис. грн. 

Виросла зарплата  міського голови Генічеська Олександра Тулупова. Якщо в 2020 році він задекларував 455 тис. грн, то в 2021-му він отримав майже 654 тис. грн.

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко отримав у 2021 році 647,8 тис. грн. Це менше, ніж він задекларував у 2020 році — майже 738 тис. грн.

Селищний голова Верхнього Рогачика Каховського району Світлана Коротун отримала торік 582,5 тис. грн. У 2020 році вона задекларувала зарплату на цій же посаді в 376 тис. грн. 

Сільський голова Зеленого Поду Каховського району Олена Пелешок у 2021 році отримала майже 567,2 тис. грн. 

У міського голови Голої Пристані Скадовського району Олександра Бабича зарплата торік становила 560 тис. грн. 

Селищний голова Великої Олександрівки Бериславського району Наталія Корнієнко отримала у 2021 році майже 455 тис. грн. Як і у її колеги з Нової Каховки це менше, ніж у 2020 році. Тоді Наталія Корнієнко задекларувала зарплату в 518,2 тис. грн.

У  селищного голови Нововоронцовки Бериславського району Володимира Марчука зарплата у 2021 році становила майже 400 тис. грн. У  селищного голови Любимівки Каховського району Сергія Коновалова — майже 353 тис. грн. 

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв отримав майже 328,5 тис. грн. А  селищний голова Лазурного Сергій Бєлік — 307,6 тис. грн.

Як і в попередні роки чи не найменшу зарплату з-поміж колег по області отримав  селищний голова Горностаївки Каховського району Дмитро Ляхно — майже 262,2 тис. грн. Його зарплата не включала жодної премії і лише одну матеріальну допомогу на оздоровлення в 12 тис. грн.

Зарплата  в. о. селищного голови Білозерки Олени Козачек за березень — грудень 2021 року становила 378,3 тис. грн, а заступниці селищного голови Тетяни Самойлової торік — майже 488 тис. грн.

Що стосується  міського голови Херсона Ігоря Колихаєва , то він не отримував премій або матеріальної допомоги. Його зарплата за весь минулий рік склала майже 190 тис. грн, або зазвичай 14-16 тис. грн/міс. У всіх його заступників зарплата була в рази більшою. Приміром, нещодавно звільнений заступник мера Олександр Лук’яненко отримав торік 760 тис. грн, а заступниця мера Оксана Рукавішнікова — майже 766 тис. грн. 

Великі розбіжності в розмірах зарплат голів громад пояснюються відсутністю законодавчих обмежень. 

— Якщо з зарплатами медиків, освітян, державних службовців усе більш менш зрозуміло, то з тим, що робити з зарплатами в місцевому самоврядуванні держава ніяк не визначиться, — прокоментувала “Новому дню” директорка Херсонського регіонального відділення асоціації міст України Лариса Оленковська. —  Досі в Україні не врегульовані рівні зарплат посадовців сільських, селищних, міських рад на законодавчому рівні. Їхні оклади зазвичай є меншими за мінімальні зарплати в Україні. Саме тому в місцевому самоврядуванні змушені балансувати і за рахунок різноманітних премій нараховувати більші суми. Такий підхід неправильний, тому наша асоціація працює над тим, щоб домогтися встановлення нормальних окладів на місцевому рівні. І тоді посадовці перестануть шукати способи підвищити собі зарплати за рахунок тих же премій .

Стелю зарплат службовців місцевого самоврядування має визначити законопроєкт №6504, який готуються винести на розгляд Верховної Ради. У цьому документі пропонується встановити граничний розмір премій і надбавок у 30% від посадового окладу.

— Зараз ці надбавки можуть сягати 100-200%. Тобто, сьогодні сама зарплатня не є основою заробітку посадовця. Отже, він залежний від премій і надбавок та, фактично, від політичного керівництва в громаді. І це — проблема, бо з’являються ризики домінації лояльності над професійністю, що вкрай небезпечно , — вважає народний депутат України Віталій Безгін.

На його думку, держава має регулювати верхній рівень зарплати посадовців тих органів місцевого самоврядування, які залежні від базової державної дотації. 

— Бо якщо громада сама віддає частину грошей в державний бюджет, то навіщо державі втручатися в питання її зарплат? 
— додав він.

Олег БАТУРІН, Новий день
Інфографіка автора.