Здавав людей окупантам і погрожував. Гауляйтер Чулаківки Юрій Литвиненко з Херсонщини заочно засуджений на 10 років тюрми

2 месяца назад 0

Теплодарський міський суд Одеської області 17 травня виніс заочний вирок 61-річному Юрію Литвиненку, гауляйтеру Чулаківської сільської громади Скадовського району Херсонщини. Вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Про це з посиланням на  суду повідомляє .

Суд встановив, що 61-річний  Литвиненко Юрій Володимирович в перші тижні окупації села Чулаківка Скадовського району добровільно очолив незаконно створену російську місцеву «военно-гражданскую администрацию».

Гауляйтер Чулаківки підбирав кадри, займався виплатою грошей від окупантів у рублях, проводив масові заходи загарбників, брав участь у розграбуванні майна громади і захопленні комунальних закладів і установ.

Як розповіли свідки, Юрій Литвиненко здавав російським окупантам місцевих мешканців і погрожував їм. Встановлено, що він займався боротьбою з проукраїнськими односельцями і надавав інформацію росіянам про керівництво пансіонату «Пелікан».

«Юрій Литвиненко просив вжити заходів відносно проукраїнських мешканців. До одного зі свідків він особисто привозив представників ФСБ РФ, які вимагали пояснень, чому той не йде працювати до російської школи. Іншій жінці Литвиненко пропонував посаду в окупаційній адміністрації, але після її відмови почав погрожувати їй, сказав, що у неї мало часу. Тож жінка покинула окуповану територію» , – йдеться у вироку суду.

Ще один свідок розповів, що його дружині Юрій Литвиненко пропонував роботу, а після її відмови у нього зник син. Згодом до нього додому приїхали російські військові, провели незаконний обшук, повернули сина і порадили подумати на рахунок співпраці, пригрозивши, що наступного разу говоритимуть зовсім інакше. Тож свідок був змушений разом із родиною виїхати з окупації.

​Юрій Литвиненко раніше працював дільничним поліції, допо​магав окупантам здавати проукраїнських односельців і завжди був прихильником «русского міра». 

За скоєні злочини Юрія Литвиненка визнано винним у колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України.

Вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Також Литвиненку заборонено обіймати посади в органах влади протягом 15 років.

Чулаківська громада Скадовського району вважається найбільшою за площею сільською громадою України.