Зґвалтуваннями окупаційні силовики намагалися зламати опір українців в Херсоні

2 месяца назад 0

Сексуальне насильство було частиною стратегії Росії з підкорення українського народу в Херсоні та знищення української національної ідентичності.

Про це прокурор Херсонської обласної прокуратури Олексій Бутенко в інтерв'ю CNN.

Як розповіла Анна Микитенко з Global Rights Compliance (GRC), часто військовополоненим або цивільним людям погрожують зґвалтуванням і різними видами сексуального насильства. Це “стандартна практика” для російських і пов’язаних з Росією збройних сил.

“У кількох селах на півдні свідки та ті, хто вижив, казали, що російські військові захоплювали село, а потім спеціально шукали дружин, матерів чи сестер українських військових”, — додала вона.Однак, як передають журналісти, за інформацією Омбудсмана та Служби військової розвідки України, Росгвардія й ФСБ, імовірно, керують катуваннями та сексуальним насильством проти українського народу. 

Декілька чоловіків, які вижили в катівнях, повідомили CNN, що російські окупанти, що піддали їх сексуальному насильству назвали себе або інші назвали їх співробітниками ФСБ.

Відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), зґвалтування та сексуальне насильство вважається злочином проти людства. Також зґвалтування та сексуальне насильство прямо заборонені Женевськими конвенціями – набором міжнародних законів, які регулюють ведення збройних конфліктів і можуть становити воєнний злочин.

За словами українських прокурорів, усі наявні докази вказують на те, що це навмисна тактика, частина способу дії Росії в Україні.

«Це є в кожному регіоні, який був під окупацією. Скрізь, де дислокувалися російські війська, ми бачимо випадки сексуального та гендерного насильства. Це російська політика»,  – сказала очільниця спеціалізованого управління з переслідування злочинів насильства на сексуальному ґрунті, пов'язаного з конфліктом, Офісу Генерального прокурора України Анна Сосонська.

Журналісти CNN звернулися до Міністерства оборони Росії, Міністерства внутрішніх справ, ФСБ, Національної гвардії (Росгвардії) і військового розвідувального агентства, відомого як ГРУ, за коментарями щодо звинувачень у сексуальному насильстві в конкретних місцях ув’язнення, але не отримали жодної відповіді.

Станом на початок травня в Україні офіційно зафіксовано 293 випадки сексуального насильства, однак, за словами Сосонської, оцінити реальну кількість злочинів, які скоюються, особливо на окупованих територіях, які залишаються недоступними для слідства та прокуратури – неможливо.

Станом на початок травня українська прокуратура оголосила про підозру 42 російським офіцерам, скерувала до суду 19 обвинувальних актів щодо 28 осіб і засудила п'ятьох осіб. Однак жоден із підозрюваних не перебуває під вартою в Україні.

Фото Олександра Корнякова