«Зруйновані вікна, двері, дах та фасад. Було дуже страшно, чекали, коли все закінчиться». Херсонці про обстріл армії РФ

7 месяцев назад 0

2 жовтня близько 10 ранку російська армія завдала чергових ударів по Херсону. Під обстріл потрапила патрульна машина. Також військові РФ обстріляли місто й на світанку. Пошкоджені підприємство, житлові будинки, автомобілі.

У Херсоні під обстрілом була частина Миколаївського шосе. За даними обласної прокуратури російські військові вели вогонь з артилерії. Херсон. Руйнування в одному з приватних будинків після обстрілу армії РФ автівка, 2 жовтня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
В асфальті застряг снаряд, у будинках — побиті вікна, двері, дах, фасад. Місцева жителька  Софія говорить, військові РФ атакували її житловий квартал на світанку.

"Я на годинник глянула, як були вибухи, то це був світанок. Одягнені, взуті та з документами, ліками ми стали біля дверей, де капітальна стінка. Найстрашніше, що не знаємо, коли ця війна закінчиться", — говорить Софія. Херсон. Вибите скло та уламки російських снарядів на вулиці міста, 2 жовтня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Херсонець  Олександр  розповів, що як розплющив очі, побачив вогонь. Потім чоловік почув два вибухи. Херсон. Згоріла після обстрілу армії РФ автівка, 2 жовтня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Під обстрілами вранці була й інша вулиця. Один зі снарядів влучив у житловий будинок. Зайнялася пожежа. Другий поверх зруйнований. Чоловіка з-під завалів будинку діставали сусіди.

"Його завалило щитами. Конструкція деревʼяна і листи ДСП тільки вдарили його. Очі сильно засипало. Ми його звідти дістали, у мене вдома вже обробили йому рани. Потім приїхали рятувальники, почали гасити пожежу",  — каже  Микола Дудник. Херсон. Діра у фасаді будинку після обстрілу армії РФ автівка, 2 жовтня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Вибухова хвиля та уламки пошкодили також сусідні будинки. Обстрілювали Херсон і опівночі. Пошкоджені будинки, господарські споруди, церква та цивільні об'єкти. Через влучання снаряда в одному із будинків зайнялася пожежа. У приміщенні була родина: мати та двоє дівчат — 12 і 13 років. Зараз усі перебувають в медзакладі, говорить директора обласної дитячої лікарні  Інна Холодняк .

"12-річна дівчинка мала гостру реакцію на стрес внаслідок вибухів і забій ноги. Сьогодні у неї все гаразд. Дівчинка 13 років мала поранення черевної порожнини. Після обстеження і встановлення діагнозу дівчинку прооперували. І наразі її стан є як середнього ступеня важкості",  — каже лікарка.

Стан матері, за словами Інни Холодняк, середньої важкості. Жінка відмовилася від госпіталізації без дітей, тому вони разом у дитячій лікарні.
 
Що відомо про обстріли Херсонщини 1 жовтня 2023 року На Херсонському напрямку російська армія завдала авіаційних ударів в районах Берислава, Козацького, Ольгівки та Високого. З артилерії військові РФ обстріляли понад 15 населених пунктів. Серед них Станіслав та Херсон.

Російська армія близько скинула дві керовані авіабомби на житловий квартал Берислава на Херсонщині. Зруйновані гаражі, у корпусах медзакладу та будинках вибиті вікна, пошкоджений обʼєкт критичної інфраструктури.

Також під вогнем було Веселе. Через обстріл поранена жінка, її ушпиталили з травмами рук, ніг та контузією.

Військові РФ скинули вибухівку з БПЛА на житлові будинки у Херсоні. Через атаку виникла пожежа у Дніпровському районі. Співробітники ДСНС врятували матір та трьох дітей, серед яких чотиримісячне немовля.

Армія РФ завдала удару по Станіславу на Херсонщині. Поранені двоє чоловіків, їх ушпиталили. Пошкоджені три приватні будинки, виникли пожежі, які ліквідували рятувальники. Також снаряди обірвали лінії електропередач.