ЗСУ прямують до лісу: на лівому березі Херсонщини йдуть тяжкі бої — карти від ISW на 17 грудня

5 месяцев назад 0

Українським безпілотникам вдалося нанести чуттєві втрати російській далекобійній артилерії в регіоні, що було одною з цілей операції
ПОДІЛИТИСЯ:Українські вій​ська продовжують військові дії на ​східному, лівому, березі Дніпра на Херсонщині на тлі повідомлень про складні умови для ЗСУ в регіоні. Ці зусилля потрібні задля створення умов для майбутніх операцій захисників з передислокації на лівий берег. Про це пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

Посилаючись на видання The New York Times, яке зробило , ISW стверджує, ​що БпЛА нанесли шкоду російській далекобійній артилерії за о​станні місяці, що також є однією з цілей операції.
Харківська та Луганська області Про відбиття як мінімум 11 атак зс рф поблизу Синьківки та щонайменше 5 — під Макіївкою, і на схід від Тернівки та Япмолівки стверджує Генштаб ЗСУ. Кажуть: росіяни почали використання більш ефективних боєприпасів, аніж БпЛА "Ланцет", на Куп'янському та Лиманському напрямках.

Своєю чергою, російські джерела кажуть, що ЗСУ 16 грудня наступали на лінії "Куп'янськ-Сватове-Кремінна". Міноборони рф стверджує, що усі атаки ЗСУ було відбито. Атаки на Донеччині Український Генштаб повідомив, що російські війська невдало атакували біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. А російські блогери стверджували, що сили РФ також безуспішно атакували біля Хромового. За даними ISW, точно можна казати, що 16 грудня зс рф наступали поблизу Авдіївки, а геолокація показала просування ворожих військ до західних околиць промзони. Своєю чергою, російські "воєнкори" кажуть про просування зс рф на захід від залізничних колій, що проходять північніше села Степове.

Генштаб ЗСУ дає пояснення: російські війська проводили безуспішні атаки східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, а також на південь від Первомайського та Сіверного. Цікаво, що, за даними Frontelligence Insight (компанію очолює український офіцер запасу), супутникові знімки за період з 10 жовтня по 28 листопада свідчать про втрату зс рф понад 211 машин поблизу Авдіївки (більшість — у перші ж три тижні). "Південна вісь" Генштаб ЗСУ стверджує, що 16 грудня було відбито два штурми зс рф на кордоні Донецької та Запорізької областей. Захисники продовжували контрнаступ в районі Роботиного (захід Запорізької обл.), втім, просування там не було. А мо рф стверджує, що наступ там було відбито.

Втім, ISW проаналізував геолокацію кадрів, що було оприлюднено 15 грудня, і дійшов висновку про незначні успіхи рф на північний захід від села Вербове поблизу. В ЗСУ кажуть про відбиття мінімум 8 атак.Що ж стосується Херсонщини, то ЗСУ продовжують операції — російські джерела кажуть про кілька спроб українських солдатів просунутись до лісових масивів поблизу села Кринки і важкі бої довкола населеного пункту. Водночас в рф кажуть про удари з боку України по власному тилу на півдні: мова про Генічеськ, Нову Маячку та Джанкой. Втім, за словами представників рф, їхня ППО, нібито, спромоглася перехопити до 15 українських ракет HIMARS та С-200. Також мо рф стверджує, що російська ППО та системи РЕБ знешкодили усі 32 БпЛА, що запускали по Криму українські сили.Своєю чергою, речниця обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк заявила, що українські сили погіршили прикриття російської протиповітряної оборони над окупованим Кримом і що російські війська повинні постійно маневрувати системами ППО, щоб забезпечити прикриття, захищаючи системи від українських ударів.

Потужні атаки не вщухають Зазначимо, що напередодні, 16 гру​дня, Інформатор писав, що ЗСУ довелося відбивати потужні атаки супротивника по всій лінії фронту, зокрема, біля Авдіївки та Мар'їнки. Також атаки проходили під Куп'янськом, де зс рф вдалося просунутись вперед (проте є й інші дані — журналіст Юрій Бутусов стверджує, що атаки були невдалими).

Ще раніше, 15 грудня, ми повідомляли, що окупантам вдалося просунутись в районі Бахмута та Кліщіївки, яка опинилася в частковому оточенні. Також тривали важкі бої на Авдіївському напрямку, де ворогу вдалося пройти вперед в районі залізничної колії.