Звідки виник ажіотаж із паперовими сертифікатами в Херсоні

1 год назад 0

У Херсоні черги за продовольчими сертифікатами: хто винен і що робити, намагаємось розібратися

Що це за сертифікати У лютому 2022 року у співпраці з місцевою владою міста Херсона Всесвітня продовольча програма (ВПП), що є гуманітарною організацією ООН, та ADRA Ukraine почали реалізовувати проєкт з розповсюдження електронних сертифікатів для підтримки нинішніх жителів деокупованої Херсонської громади. Йдеться про сертифікати номіналом по 500 грн (усього на 3000 грн), за наявності яких можна придбати товари у мережах Сільпо та АТБ.

Почитати про організацію ADRA Ukraine можна за .

Номери сертифікатів надходили з лютого у вигляді СМС-повідомлень на телефони тим громадянам, які зараз перебувають на території громади. Списки формували самі благодійники. Однак не всім херсонцям вдалось отримати ці СМС, тому організація ADRA Ukraine анонсувала роздачу паперових сертифікатів тим, хто не отримав цифрові на телефон.
.

І от ці паперові сертифікати як раз почали роздавати 3 квітня в Херсоні у чотирьох локаціях. Відразу утворилися величезні черги.

«Я дізнався про видачу сертифікатів від голови ОСББ будинку, де мешкаю, – . – В чаті ОСББ нам повідомили, що, починаючи з 6 години 30 хвилин (час закінчення комендантської години) будуть видавати сертифікати. Але згодом виявилося, що це – не видача сертифікатів, а лише запис на неї, а сертифікати відаватимуть згодом згідно із попередньо сформованою чергою. Мені казали, що в кожному пункті видаватимуть по 120 сертифікатів на день. Тобто, людям потрібно зараз вистояти величезну чергу, наражаючи себе на небезпеку, а потім – ще одну чергу й теж в умовах постійних ворожих обстрілів, величезної небезпеки».
Що каже ADRA Ukraine Як з’ясувалося, організація ADRA Ukraine поки лише визначила локації, де будуть розповсюджувати паперові сертифікати. Але, судячи зі всього, ніхто не розраховував на такий ажіотаж. Дивно, бо організація працює в Україні з 1990-х років і мала б передбачати наслідки своїх дій, спираючись на попередній досвід.

У публічному доступі не були розміщені заклики приходити у певні місця за сертифікатами. Повідомлення з чатботу організації розійшлися, як вірусне відео. Було, скоріш за все, так: хтось запитав у чатбот ADRA Ukraine, коли почнуть роздавати паперові сертифікати, отримав відповідь і виклав скріншот відповіді в соцмережі. Херсонці підхопили і побігли займати черги.

Звідки такий висновок? Бо на офіційному сайті ADRA Ukraine нема запрошень та інформації про місця видачі паперових сертифікатів. Ймовірно, її планували розповсюджувати через групи ОСББ, квартальних, старостати… Але щось пішло не так.

Поспілкуватись з чатботом  можна за посиланням.

Більше того, з’ясувалося, що навіть якщо людина відстоїть чергу, то сертифікат вона не отримає, а отримає лише талон з номером у черзі і датою, коли можна прийти за самим сертифікатом. Тобто, приходити та стояти у черзі доведеться двічі.

Ось скріншот відповіді чатботу ADRA UkraineADRA Ukraine наполегливо просить херсонців не наражати себе на небезпеку, та не створювати черг, звернутися за сертифікатом не в перші дні початку їх роздачі.

Що каже влада Наявність черг мала занепокоїти Херсонську міську військову адміністрацію.

Десь до обіду на запити журналістів щодо організації видачи паперових сертифікатів, влада шукала відповідь. Потім на своїх  ХМВА зробила оголошення:

«Шановні мешканці Херсонської міської громади!

За інформацією Всесвітньої продовольчої програми ООН у партнерстві з АДРА, відсьогодні розпочалася видача паперових сертифікатів магазинів Сільпо, Траш! Thrash! та АТБ.

Паперові ваучери зможуть отримати лише ті мешканці, які не отримували електронні сертифікати та мають прописку у населених пунктах Херсонської міської територіальної громади. Для цього треба надати документ, який посвідчує особу та підтверджує адресу проживання.

Херсонська міська військова адміністрація допомагає Всесвітній організації у питанні надання відповідних приміщень та розміщення наданої донором інформації на ресурсах міської військової адміністрації.

Що стосується умов та правил видачі паперових сертифікатів, то за даний процес відповідає надавач сертифікатів!

В черговий раз звертаємо увагу:
??Гаряча лінія Всесвітньої продовольчої програми ООН: 0 800 600 122
??Гарячі лінії ADRA Ukraine:
+38 (067) 333 1752
+38 (093) 170 6739
+38 (050) 615 5750», — йдеться у офіційному повідомленні. Отже, міська військова адміністрація зняла з себе відповідальність за те, що у Херсоні штучно створена небезпечна ситуація: у певних локаціях масово збираються люди.
Що робити? Сподіваємось, однієї ночі владі та ADRA Ukraine вистачить, щоб відпрацювати інший механізм отримання паперових сертифікатів, ніж через шалені черги. До речі, їх тепер дві: перша за талоном з номером у черзі, а друга з талоном за паперовим сертифікатом.

Пропускна здатність працівників на пунктах видачі сертифікатів – близько 150 людей з 8 до 14:00. Такі данні наводять херсонці, які намагалися розібратись у чергах. А чекають сотні.

Також від влади та ADRA Ukraine хотілося би почути про строки видачі сертифікатів, щоб люди заспокоїлися, не панікували, а розуміли – всі встигнуть отримати сертифікати.

До речі, у чергах можна було зустріти людей, які вже отримали та отоварили свої сертифікати на 3000 грн, але прийшли з надією, що можуть отримати ще й паперовий варіант і знову витратити його на купівлю продуктів або засобів гігієни. З цього приводу теж бракує роз’яснень.

Сподіваємось і на здоровий глузд містян. Херсонці, бережіть себе, не створюйте черги!

Обстріли міста тривають Тим часом Херсон під постійними обстрілами. Як йдеться у повідомленні  від 3 квітня, пообіді російська армія обстріляла медзаклад у Херсоні. Більше двох десятків вікон — без скла, також пошкоджений паркан навколо лікарні.
Наразі у закладі лікуються понад дві сотні пацієнтів та працюють 100 фахівців. На щастя, не було прямого влучання у будівлю, де перебувають люди, тому постраждалих немає.