Апеляційну скаргу у справі вбитої херсонської чиновниці Гандзюк почали розглядати заново

2 месяца назад 0

Київський апеляційний суд наново почав розгляд апеляцій на вирок суду першої інстанції щодо колишнього голови Херсонської облради Владислава Мангера і експомічника депутата облради Олексія Левіна у справі про напад на радницю Херсонського міського голови, в.о.керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерину Гандзюк.

Про це у коментарі Укрінформу сказав адвокат Мангера Олександр Шадрін.

“Відбулася заміна судді (у колегії – ред.) у зв’язку з тим, що один із суддів пішов у відставку. Відповідно, розгляд справи розпочався спочатку. На засідання були (представлені – ред.) доповнення до апеляційних скарг, і потерпілі взяли пів години перерви на ознайомлення з цими доповненнями”, – зазначив Шадрін.

Відповідно до даних на сайті Київського апеляційного суду, у колегії відбулася заміна судді Олександра Миколюка на суддю Валентина Шроля. Окрім Шроля, цю справу розглядають двоє інших суддів – Оксана Рудніченко і Олена Свінціцька.

“Головуюча доповіла суть апеляційних скарг, суть заперечень учасників. Захисник Дмитро Ільченко (один з адвокатів Мангера – ред.) розпочав пояснення по своїй апеляційній скарзі”, – зазначив Шадрін.

За словами юриста, Ільченко у своїх поясненнях повідомив, що вина Мангера, на думку захисту, не доведена.

“Розгляд справи відкладено на 2 серпня 2024 року на 11:30. Погоджено і дві інші дати – це 29 вересня і 11 жовтня, на 11:30”, – зазначив адвокат.

Раніше вже повідомлялось про розгляд апеляції. Тепер все почнеться спочатку і може затягнутись більше, ніж на три заплановані засідання.

31 липня 2024 року виповниться 6 років з дати нападу з використанням сірчаної кислоти, внаслідок чого Гандзюк померла у реанімаційному відділенні в Києві. Виконавці злочину отримали строки, але вже у 2022 році всі були на свободі, дехто воював у складі Збройних Сил України.

Сергій Торбін, якого визнали організатором нападу, (на фото — з лівого боку, разом з кумом Катерини, депутатом від “Блоку Сальдо” Олександром Власовим), відмовився назвати замовників.

В матеріалах слідства замовником, зі слів третіх осіб, які, зокрема, спілкувались з заступником голови облради, а нині колаборантом Булюком, називають якогось “Миколайовича”. У матеріалах справи вже згадуються чи частково присутні на етапі слідства наступні Миколайовичі: слідчий прокурор Труба, екс-голова Херсонської облради Мангер, екс-депутат Херсонської облради Рищук.

Також в Херсоні ще достатньо Миколайовичів, наприклад, вже покійний херсонський мільйонер з 90-х Віктор Бубліков або ще живий екс-заступник Херсонського міського голови, а нині колаборант Сергій Черевко, який працював з Гандзюк кілька років.

Але представники захисту навіть в апеляції не називають, хто ж замовив напад на Катерину Гандзюк. Зрозуміло, це ж справа поліції та СБУ, встановити це на етапі слідства.

Сама Гандзюк в інтерв’ю журналістам, яке вона встигла дати незадовго до смерті, натякнула на можливу особу замовника, який має декілька мундирів у шафі. А у закритому чаті напередодні смерті Гандзюк прямо висловила припущення щодо іншого замовника. Це підтвердив скріншотами із закритого чату Роман “Майор” Сініцин (Роман Олександрович Балан, також відомий під громадським псевдонімом Роман Сініцин (нар. 30 червня 1985, м. Луцьк) — український громадський діяч, волонтер, співзасновник волонтерського об’єднання «Народний тил», голова атестаційної комісії МВС України у 2016 році.).

Знімок екрану телефона Романа Сініцина

Про це можна почитати у розслідування “Слідство.Інфо” “Системне вбивство”. На жаль, активність Романа у цій справі знизилась з початком 2024 року, бо він пішов служити.

Але навіть це журналістське розслідування не дає відповіді на питання: хто саме з прокурорсько-поліцейсько-спецслужбової системи прикриває замовників нападу на Гандзюк на найвищому рівні? Можливо, ці особи досі мають вплив і на судову, і на правоохоронну систему, не зважаючи навіть на повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну?