“Херсон – це вітамін D”: у міськраді розробляють Стратегію розвитку Херсонської міської територіальної громади

3 года назад 0

Засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року розпочалося зранку у вівторок, 22 червня. Робоча група вже втретє зібралася, щоб обговорити створення одного з найважливіших документів, який має бути у кожної громади, кожного міста. Як і генеральний план, так і Стратегічний план розвитку, це документи, що вказують, як рухатиметься громада, як вона житиме, яким буде місто розповідає прес-служба Херсонської міської ради.

Наприклад, раніше Херсон називали «містом корабелів». З плином часу змінилася економіка і промисловість відійшла на другий план. У нових умовах на передній план вийшов ринок: попит народжує пропозицію, а покупець диктує правила продавцю. У нових реаліях Херсонська громада повинна отримувати послуги та умови для життя, в яких є нагальна потреба. Таким чином підвищиться той самий індекс щастя, адже херсонці задовольнятимуть свої потреби легко і просто. Саме для цього створюється стратегія розвитку.

«Третє засідання робочої групи почалось з презентації Маріупольського досвіду і мені дуже сподобалася одна теза: розвиток – це молодь. Тобто, якщо місто хоче жити й рухатися у майбутнє, у будь-якій стратегії повинна приділятися увага молоді, щоб вона залишалася у рідному місті та розвивала його. Будь-яка стратегія означає ще й комфорт, про який ми всі говоримо. Комфорт, який ми хочемо бачити на наших вулицях і будівлях. Це нібито документ з написаними чорними на білих аркушах літерами, але цей документ своєю суттю нас всіх об’єднає. Чому? Тому що, коли ти знаєш, куди пливеш, тобі, по-перше, легше пливеться, ти знаєш, який результат маєш отримати. Коли всі про це будуть знати, ми згуртуємось, тому що будемо об’єднані навколо однієї мети. І неважливо, від якої ти політичної сили, кого ти підтримуєш, кого не підтримуєш, ми всі підтримуємо одне – ми любимо наше місто. Тому взаємодіємо з владою, з громадою, розробляємо документи, які будуть сприяти розвитку Херсона», – сказала депутат Херсонської міської ради, член робочої групи зі створення Стратегії розвитку міста Херсона Ольга Співакіна.

 

Стратегія розвитку міста має відповідати потребам містян. Так, Стратегія розвитку Маріуполя презентується, як вітрина нового Донбасу. Вона передбачає демонстрацію Сходу України з точки зору комфортності. Херсон розробляє свою стратегію, відповідно до своїх потреб. За словами наших фахівців, ми нікого не копіюватимемо, але візьмемо найкращі ідеї і досвід їхнього втілення, наклавши їх на нашу реальність.

«Херсон – це вітамін D», – сказала про наше місто виконавчий директор Херсонського регіонального відділення асоціації міст України Лариса Оленковська. Саме сонце і все, що з ним пов’язане, може бути візитівкою Херсона. Втім, стратегія розвитку тільки розробляється. Якою вона буде в остаточному вигляді ще не вирішено, адже залежить від усіх містян, наших пропозицій, ідей і обговорень.

Принцип відкритості роботи над розробкою Стратегії розвитку реалізується шляхом наступних дій Херсонської міської ради:

  • повідомлення через ЗМІ та розміщення на офіційному вебсайті інформації стосовно роботи над проєктом, визначення строку та подання пропозицій;
  • розроблення проєкту з урахуванням пропозицій;
  • громадські обговорення проєкту стратегії;
  • оприлюднення звітів про результати розгляду пропозицій